Zonnepaneleneigenaars worden geschrapt als prioritaire doelgroep bij de uitrol van de digitale meter. Ze kunnen ook tot 2025 uitstel vragen om een digitale meter te installeren. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir zondag bekendgemaakt. De regeling wordt nu wel nog voorgelegd aan Vlaamse energieregulator Vreg en de Raad van State. Hopelijk wordt ook dit weer geen dode mus voor de mensen die investeerden in zonnepanelen.

Na het arrest van het Grondwettelijk Hof kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet langer genieten van een virtueel terugdraaiende teller. De regering stelde daarom een eenmalige compensatie in het vooruitzicht die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen.

Minister Demir heeft ook al beslist om de uitrol van de digitale meters bij eigenaars van zonnepanelen on hold te zetten. Voor 470.000 gezinnen die nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken werd dus de pauzeknop ingedrukt. Die knop blijft volgens Demir ook ingedrukt tot de premieregeling definitief is en er voor alle zonnepaneleneigenaars voldoende duidelijkheid is.

De plannen van de minister en de meerderheidspartijen gaan nog een stapje verder. Eigenaars van zonnepanelen worden geschrapt als prioritaire doelgroep in de uitrol van de digitale meter. Zij worden dus mee opgenomen in de gewone uitrol die loopt tot juli 2029. Met netbeheerder Fluvius is ook afgesproken dat deze mensen sowieso tot begin 2025 zonder gevolg kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Dat geldt niet voor nieuwe installaties en voorinstallaties die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben gehad.