De coronacrisis maakte dat de vierde fotowedstrijd van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie nog niet kon afgesloten worden met een tentoonstelling en een prijsuitreiking. Die waren gepland voor begin mei, maar zullen nu in september plaatsvinden in de Zoutkist. Ondertussen mogen de fotografen zich opmaken voor de vijfde editie van deze fotowedstrijd.

Het nieuwe fruitseizoen kondigt zich aan: het is al volle bak bij de aardbeien, het andere zachtfruit zal snel volgen net als de kersen en ander steenfruit. Dit is het ogenblik voor fotografen, amateurs en niet-amateurs om op pad de gaan om het goud van Haspengouw met hun foto’s te vereeuwigen. De voorbije edities leverden puike plaatjes op, zowel bij het studiowerk als bij de buitenopnames.

“Het doel van deze wedstrijd is ons Haspengouws en Hagelands fruit – en hiermee tevens deze regio’s – in de vorm van mooie, esthetische foto’s te promoten. En dat moeten niet steeds foto’s uit een professioneel toestel zijn: de digitale fotografie heeft op dit ogenblik zelfs bijna iedereen in zijn of haar zak”, aldus maarschalk Luc Martens, de promotor van deze fotowedstrijd binnen de Keizerlijke Commanderie.

De wedstrijd is volledig kosteloos en staat open voor amateur- en professionele fotografen. De uiterste datum van inzending voor deze vijfde editie is 31 december 2020.

De vijf geldprijzen gaan naar de 2 beste foto’s van telkens twee afzonderlijke categorieën – buitenopnamen en studio-opnamen. Daarnaast is er nog een prijs van het publiek.

De foto’s worden onafhankelijk gejureerd door professionele juryleden.

De vijf prijzen worden het volgend jaar tijdens de geplande tentoonstelling in het voorjaar van 2021 uitgereikt.

Maar eerst nog even onze tentoonstelling promoten, die de vierde editie met vertraging moet afsluiten, van 6 tot 21 september 2020 in de Zoutkist aan de Tiensevest, het lokaal van de Koninklijke Kunstkring van Sint-Truiden.

Het reglement van de vijfde fotowedstrijd vind je op de website van de Keizerlijke Commanderie of hier