De 21-jarige Yvana Wackerzapp zal op 16 september meedingen in de finale van Miss Limburg. Van daaruit hoopt ze door te stoten naar de Miss-België verkiezing. De Haspengouwse schoonheid woont in Gingelom en voelt zich erg goed thuis in Sint-Truiden. Ze studeert bijna af en stort zich intussen al op het ondernemerschap met een eigen eventkantoor en als DJ. Ze werkt aan een boek met Engelse gedichten en verdiept zich in spiritualiteit. Wat doet Yvana eigenlijk niet? TruiensNieuws (TN) sprak met een spontane, jonge vrouw die eindelijk opnieuw het licht ziet nadat ze door een donkere tunnel ging.

  • Interview door Rudi De Cock
  • Foto’s ©Media Haspengouw/Kevin Swijsen

 

TN: “Dag Yvana. Je schittert in je outfit als kandidate Miss Limburg voor Miss België. Je ziet er goed uit. Hoe gaat het met je?”

Yavana: “Dankjewel. Ik voel me helemaal openbloeien nadat ik te horen kreeg dat ik in de running ben voor Miss België 2024. Dat is ooit anders geweest.”

TN: “Hoezo?”

Yavana: “Ik kom uit een moeilijke periode en heb geen gemakkelijk leven achter de rug. Als ik vertel dat ik in Asster heb verbleven dan gaat er wellicht bij veel lezers hier in de regio een belletje rinkelen. Maar toen ik te horen kreeg dat ik mee in de running ben voor Miss België ben ik helemaal open gebloeid. Ik vind het fantastisch dat ik die kans krijg. Als je ziet hoe mooi de huidige Miss Emilie Vansteenkiste zich inzet voor goede doelen en ons land vertegenwoordigt als ambassadrice, ja dan denk ik, geweldig! Dat wil ik ook doen!”

TN: “En je studeert bijna af?

Yvana: “Klopt! Na mijn secundair onderwijs in de Tuinbouwschool in Sint-Truiden ben ik verder gaan studeren. Mijn opleiding als verkoopster zit er bijna op maar ik heb veel interesses en ga nog niet stoppen met studeren denk ik. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje opgericht, Enchanted Event, een boekingskantoor in feite. Ik organiseer dus alle soorten feestjes. Verder heb ik zangles gevolgd en zing ik zelf op mijn eerste techno-nummer.”

TN: “Je bent dus ook DJ?”

Yvana: “Ja, ik ben DJ Yvaantjew. Ik treed daarmee in de voetsporen van mijn mama, DJ La Fae. Ik heb onlangs samen met NeKKon nummers geproduceerd, ingezongen en uitgebracht op het label EMP. Het nummer dat nu uit is heet Beauty Queen en er zijn 3 versies van: de radio edit, het origineel en de technoversie. Ik vond het leuk om de zang erin te zetten, geluidjes uit te zoeken en ze op de juiste plek te zetten. De tekst bevat een boodschap: ieder meisje kan meedoen aan miss België, je hoeft daarvoor niet altijd rijk te zijn. De contest draait om zoveel meer dan om uiterlijke schoonheid. Ik doneer mijn royalties aan Pelicano, het goede doel van miss België, een organisatie die armoede bestrijdt in ons land.”

TN: “Dat lijkt me al een druk en goed gevuld leven te zijn dat je hebt.”

Yvana: (lacht) “Daar stopt het niet bij hoor. Ik werk al 5 jaar aan een boek met Engelse gedichten. Als kind hield ik een dagboek bij. Ik ben altijd gefascineerd geweest door woorden. En in het Engels klinkt het zoveel mooier. Daarnaast ben ik bezig met spiritualiteit, het schrijven van muziek waarin ik mijn gevoelens kan uiten en ga ik een muziekvideo van het nummer opnemen. Ik ben ook mijn talen Nederlands en Frans aan het bijschaven.”

TN: “Kan je een typische karaktertrek van jezelf even op tafel leggen?”

Yvana: “Ik zou mezelf wel impulsief durven noemen. Om je een idee te geven, ik was op vakantie in Bosnië, en ik was er best wel geschrokken van het aantal zwerfhonden dat daar rondloopt, echt veel! Tijdens een wandeling hoorde ik een hondje ergens kermen in de lager gelegen berm. Zonder nadenken ben ik naar beneden gegaan, tussen de struiken, en zat ik helemaal onder de krassen. En dan met die puppy in mijn armen terug die steile berg op. Achteraf gezien had ik in die afdaling kunnen vallen of niet meer terug boven geraakt. Een dierenarts heeft het hondje een behandeling gegeven en na 3 weken mocht het hondje naar huis. Ik ben terug naar Bosnië gevlogen om Lucky daar te gaan gaan halen en sindsdien zijn we onafscheidelijk. That’s me!”

TN: “Reis je eigenlijk graag?”

Yvana: “Samen met mijn moeder heb ik al heel wat landen bezocht. Toen ik 5 was nam ze me mee naar Finland, en ik zat als 8-jarige op de olifanten in Thailand. Ik vond het geweldig!”

TN: “En nu nog Miss België worden!”

Yavana: “Ja! Ik ben er elke dag mee bezig. Maar het gaat voor mij niet om te winnen hoor. Hoe het ook afloopt, weet je, we zullen wel zien. Het is een eer voor mij om te mogen meedoen. Ik heb er zoveel respect voor. Het gaat om het werk dat je ervoor doet. Je wordt gezien als ambassadrice van je land en je zet je in voor goede doelen. Mooi, toch?!”

TN: “Wat staat er op het programma vooraleer je in de finale zit van Miss België?”

Yavana: “Op 19 juli is er de voorronde in Limburg, in Plopsaland met een talentendag. Op 16 september volgt er de finale voor Limburg met een publiekswinnaar en een crown card. Dan worden er één Miss Limburg en twee eredames gekozen die doorgaan naar de Miss België-contest. Hier in Limburg zijn we nu met 14 kandidaten, en er zijn al heel wat vriendschappen gemaakt onder elkaar.”

TN: “We wensen je veel succes!”

Yvana: “Dank je, ik ga ervoor!”