Sinds kort heeft de stad Landen contact met een privé-rattenvanger. Wie last heeft van ratten en beroep wil doen op de rattenvanger, neemt dan contact op met de Landense milieudienst. De rattenvanger komt ter plaatse om het probleem op te lossen. Zijn werkdomein strekt zich uit langs de waterlopen, maar ook in en rond woningen of gebouwen.

Ratten zitten meestal goed verborgen. Vaak tref je eerst hun sporen aan, dan pas ga je ze ook horen of zien. Die sporen bestaan vooral uit zwarte tot bruine, vrij dikke uitwerpselen die symmetrisch zijn, naar ammoniak ruikende urine, pootafdrukjes of sleepsporen van de staart in stof, aangevreten voedsel en voedselverpakkingen, knaagsporen aan voorwerpen of aan meubels van hout of plastic en krassende geluiden in de muren of onder de vloeren.

Ratten kunnen niet alleen heel wat schade aanrichten, ze verspreiden ook veel ziektes. Tips om ze te vermijden zijn: geen eten laten rondslingeren en afvalbergen rond het huis voorkomen, voedsel voor dieren bewaren in afsluitbare bakken, dierenverblijven muisdicht maken met fijnmazige gaas, en nestmogelijkheid vermijden tussen hout of snoeiafval.

Wie toch last heeft van ratten kan beroep doen op de rattenvanger. Geef meldingen door via het milieuloket op het stadhuis, milieu@landen.be  of 011 88 03 23 .