We ontvingen een verduidelijking van de maatregelen van de nationale overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een volledig overzicht van alle maatregelen, vind je bij de FAQ via www.sint-truiden.be #samentegencorona #sinttruidensolidair

AFVAL
👉 Het containerpark blijft gesloten. De afhaling door Limburg.net van het huisvuil en de glasophaling door de stad blijven doorgaan zoals gepland.

WINKELS EN HANDEL
👉 Kappers moeten hun zaak sluiten. Ook schoonheidsspecialisten, tattooshops en beautysalons blijven dicht.

👉 De kleinhandelaars in voedingswaren moeten op hun wekelijkse rustdag gesloten blijven. Het MB van 23/3/2020 voorziet niet in een opheffing van de verplichting op wekelijkse rustdag. Ook nachtwinkels moeten hun wekelijkse rustdag respecteren.

👉 Thuiszorgwinkels mogen openen op afspraak en mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Uitstelbare zorg of verkoop moet worden uitgesteld.

👉 Vrijwilligers kunnen alleen maar worden ingezet door organisaties die een onbaatzuchtige doelstelling nastreven. De Vrijwilligerswet laat niet toe om vrijwilligerswerk te verrichten voor commerciële bedrijven.

👉 Winkels die voeding en dierenvoeding verkopen, mogen ook bloemen en planten aanbieden met inachtneming van de social distancing maatregelen.

👉 Handelszaken die enkel bloemen en planten verkopen blijven als ‘niet-essentiële’ handelszaken gesloten, al kunnen ze online wel actief zijn met levering aan huis.

👉 Opticiens en gehoorwinkels: de winkel dient gesloten te worden en mag klanten enkel verhelpen bij noodgevallen, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Uitstelbare zorg of verkoop moet worden uitgesteld.

👉 Private verhuur van springkastelen mag NIET plaatsvinden.

DIENSTEN AAN HUIS
👉 Dringende herstellings- en onderhoudswerken voor veiligheid, hygiëne en ICT-infrastructuur kunnen nog steeds plaatsvinden. Ook technische keuringen moeten kunnen blijven plaatsvinden. Alle andere dagelijkse activiteiten, zoals nieuwe installaties, vallen onder de algemene verplichtingen zoals het behoud van de sociale afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

HERSTELLINGEN
👉 Fietsherstellers kunnen alleen op afspraak werken voor DRINGENDE REPARATIES en mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

BOUWWERKEN
👉 Bouwactiviteiten buitenshuis mogen plaatsvinden, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Dit geldt ook voor werken binnenshuis in niet-bewoonde gebouwen en woningen. Voor herstellingen binnenshuis is hoogdringendheid in het kader van veiligheid, welzijn en hygiëne een strikte vereiste (loodgieter, herstellingen).

REIZEN VAN EN NAAR HET BUITENLAND
👉 Belgen die terugkeren vanuit het buitenland via een luchthaven: dienen 2 weken in THUISQUARANTAINE te blijven. Dit wil zeggen dat zij, zelfs als zij in een essentiële sector tewerkgesteld zijn, zij zich niet naar het werk mogen begeven. Zij mogen enkel aan telethuiswerk doen.

👉 Dezelfde regels, 2 weken in THUISQUARANTAINE zelfs als je in een essentiële sector werkt, gelden voor de personen die deze terugkeerders gaan OPHALEN.