We naderen het gemiddelde van 100 besmettingen per dag

Algemeen

Voor de achtste dag op rij stijgt het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen met Covid-19 in ons land. Dat is bijzonder zorgwekkend, zeggen de virologen “De bevolking moet de maatregelen meer dan ooit naleven, maar ook de overheid moet alles doen wat ze kan.”

De cijfers spreken voor zich: al voor de achtste dag op een rij gaat het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag de hoogte in. Donderdag tekent Sciensano een stijging van 12 procent op, waardoor het gemiddelde stijgt naar 99,7 nieuwe besmettingen per dag. Bijna 100! Goed nieuws is dat de stijging voorlopig niet merkbaar is aan de cijfers van het aantal hospitalisaties en de overlijdens, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

‘De stijging doet zich voor in het merendeel van de provincies, en dan vooral provincies met grotere steden’, lezen we op de website info-coronavirus.be. In de provincie Antwerpen kwamen er 172 nieuwe gevallen bij in de week tot en met 12 juli, in West-Vlaanderen zijn er dat 107.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zit wel nog in dalende lijn. De afgelopen week was er sprake van gemiddeld 9,7 nieuwe opnames per dag. Vandaag zijn er 9 nieuwe opnames gemeld.

Sciensano rapporteerde vandaag ook 4 nieuwe sterfgevallen. Dat brengt het totaal aantal covid-19-overlijdens in ons land op 9.792. Voor de week tot en met zondag (12 juli) staan er gemiddeld 1,9 overlijdens per dag in de tabellen, een daling met 46 procent tegenover de voorgaande periode van een week.

De experts van de GEES hebben voor het eerst ook de krijtlijnen uitgezet voor de aanpak van een tweede golf. Als die er komt, pleiten ze voor maatregelen op maat per provincie. Het hele land opnieuw in lockdown nadat een feestje, slachtbedrijf of woonzorgcentrum tot een grote corona­-uitbraak geleid heeft? Daar zijn de experts van de GEES geenszins voorstander van, zo blijkt uit het nieuwste GEES-rapport dat De Standaard kon inkijken. Nu nog zien of de politici de wetenschappers volgt, want het spanningsveld tussen die twee wordt ook met de dag groter.

 

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Het is niet de eerste keer dat deze zaal in opspraak komt

Burgemeester Kristof Pirard reageert op de taferelen die zich in zijn gemeente Heers afspeelden “Boos en vol afschuw kijk ik naar deze beelden. Beelden die duidelijk tonen dat er nog steeds mensen zijn die het niet zo nauw nemen met de opgelegde regels, voor ieders gezondheid. En juist nu, dit …

Algemeen
Fakkeltocht gaat door, maar plaatselijk

Wegens de corona-toestanden was het dit jaar niet mogelijk om onze jaarlijkse Fakkeltocht te organiseren i.s.m. de gemeenten Heers, Gingelom en Sint-Truiden. De afdelingen hebben beslist om ieder hun eigen monumenten te bezoeken om toch de traditie levendig te houden. Hopelijk kunnen we volgend jaar opnieuw onze Fakkeltocht samen met …

Algemeen
Sint-Truiden is voor meer dan 13 procent groen, zonder de landbouw mee te tellen

In 2018 schreef Het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) een natuurrapport voor elke Limburgse gemeente. Alle groene bestemmingen, natuurgebieden én Natura 2000-gebieden werden in kaart gebracht. Die laatste zijn de Europese beschermingsgebieden voor waardevolle dieren en planten. Sint-Truiden scoort hierbij behoorlijk: 13,03 procent is groengebied, en dat is niet slecht voor een …