Maandag 10 januari start OKRA Sint-Truiden, een vereniging voor Truiense senioren, al voor het vijfde jaar met Yogalessen voor senioren. Yoga voor senioren, is dat wel geschikt? Zeker weten! Yoga staat er namelijk om bekend om spieren en gewrichten soepel te houden. Ook ouderen zijn heel goed in staat om een Yogales te volgen. Het is juist erg goed om op oudere leeftijd Yoga te blijven doen of er zelfs mee te beginnen.

Wil je graag weten wat Yoga voor ouderen kan betekenen? En welke voordelen het met zich meebrengt? Lees hieronder dan snel verder!
Wat zijn de voordelen van Yoga voor senioren? Yoga voor ouderen heeft verschillende voordelen. Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rij gezet:

Je leert dieper te ademen. Ouderen hebben vaak last van een korte ademhaling, waarbij te vaak geademd wordt. Dit kun je voorkomen door de adem in de buik plaats te laten vinden. Deze zogenaamde buikademhaling of uiteindelijk zelfs totale ademhalingzorgt voor optimaal gebruik van de totale longcapaciteit. Hierdoor komt er meer zuurstof in het bloed, voel je je energieker, maar minder gejaagd.

Concentratie. Door middel van meditatieof andere oefeningen (bijvoorbeeld oogoefeningen), oefen je de concentratie. Uiteindelijk ben je beter in staat je te richten op jezelf of op een bepaald punt. Je geeft op deze manier richting aan jezelf, leert afleiding van binnen- of buitenaf te negeren.

Je wordt emotioneel rustiger. Jongere mensen vaak naar buiten gericht, ouderen meer naar binnen. Yoga helpt om bewuster van je lichaam te worden. Je emoties onder controle te houden. Zo kunnen de ouderen onder ons best last hebben van emotionele spanningen of ze hebben een heftige emotionele gebeurtenis meegemaakt (in het verleden).

Yoga zorgt voor ontspanning. Door middel van verschillende Yogaoefeningen leer je de onrust, stress en de spanningen in je lichaam te verminderen. Je leert gehele ontspanning toe te passen, waardoor blokkades in je lichaam verminderd of bestreden kunnen worden. Spierspanningen worden minder, waardoor je je beter in je vel voelt. Ook wordt de flexibiliteit positief gestimuleerd.

Het stimuleert de bloedsomloop. Bij verschillende Yogaoefeningen en ademhalingsoefeningen gaat het bloed in je lichaam stromen. Ook krijg je meer zuurstof in je bloed. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit zorgt voor meer energie, blokkades worden verminderd of zelfs bestreden. Denk aan hartklachten, een hoge bloeddruk of ademhalingsproblemen.

Stabiliteit. Je leert doormiddel van de verschillende oefeningen de stabiliteit aan te bevorderen.

De yogalessen van OKRA SintTruiden vinden plaats op maandagvoormiddag (behalve schoolvakanties en verlofdagen) van 10.00 uur tot 11.00 uur in de Trudo Sporthal op de Veemarkt (gratis parking). Je mag de eerste les gratis eens komen proberen of Yoga iets voor jou is: breng wel een yogamatje of grote badhanddoek mee, want Yoga gebeurt grotendeels op de grond. Mieke Praet zal de Yogalessen begeleiden.

Wil je verder yoga doen? Dat kost nog geen 5 euro per les
Het eerste trimester verwachten we jullie op de maandagen 10, 17, 24 en 31 januari / 7, 14, 21 februari / 7, 14, 21, 28 maart. Voor deze 11 lessen betalen OKRA-leden 40 euro, niet-leden 50 euro.
Na de paasvakantie (en die telt dit jaar drie maandagen) gaan we verder op 25 april / 2, 9, 16, 23, 30 mei / 13, 20, 27 juni. Deze 9 lessen kosten 30 euro voor OKRA-leden en 40 euro voor niet leden.

Meer informatie? stuur een mailtje naar lastra@pandora.be