De rijen aan de kassa in de Colruyt overstijgen de lente van de files aan het containerpark, er wordt gevochten voor WC-papier en macaroni, man en vrouw ledigen hun winkelwagentjes (elk eentje) om stante pede terug te keren naar de winkel voor … een nieuwe lading. Want het lijkt wel of de derde wereldoorlog uitgebroken is. Wat we nog niet zagen zijn klanten die met hun aanhangwagen boodschappen gaan doen.

Ondanks alle mogelijke waarschuwingen van alle mogelijke instanties en van alle mogelijke retailers heeft zich een virus meester gemaakt van de Belgen: het hamstervirus. Overleven wordt blijkbaar onmogelijk als men geen 200 rollen WC-papier in huis heeft, 25 kilo rijst en 20 pakken van 500 gram spaghetti. Alsof diarree één van de symptomen van het coronavirus is. Tot nu toe is er enkel sprake van “hoesten”, en daarvoor gebruiken we (wij toch alleszins) geen WC-papier.

Dat deze hamsterwoede dramatische gevolgen kan hebben voor de winkelbezoeker die vijf rolletje keukenpapier nodig heeft (want als je zo’n rol in twee snijdt, heb je twee rollen WC-papier hoorden we een hamsteraar vertellen), een pakje spaghetti en wat tomaten in blik. Die moet morgen zijn spaghetti bolognaise maar op de Grote Markt gaan eten. Oh neen, dat gaat ook niet, alles is dicht.

Stop dus met dat hamstergedrag dat voor niks nodig is. Het enige dat men ermee bereikt is dat men

1. met een geweldige voorraad zit die je niet nodig hebt

2. geld investeert in iets dat in overvloed in de magazijnen van de retailers ligt

3. de overheid weer een hint geeft, want als deze toestand zo verdergaat, dan vrezen we dat er, naast maatregelen tegen het coronavirus, ook maatregelen tegen het hamsteren komen.

En wie wil er nu dat binnen enkele weken er enkel nog boter te verkrijgen is met een bonnetje, deegwaren tegen 100 gram per week per persoon en WC-papier op doktersvoorschrift?

Stop dus met hamsteren, dat is nergens goed voor tenzij … om de problemen nog groter te maken. Alstublieft!