Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft plannen om op termijn de N722 Hasseltsesteenweg in Sint-Truiden gefaseerd te vernieuwen, van iets voor de rotonde in Terbiest tot aan de gemeentegrens met Alken. De ‘oude baan’, zoals ze in Alken wordt genoemd, wordt over een volledige lente van 14 kilometer tussen Hasselt en Sint-Truiden aangepast, te beginnen op het grondgebied Alken.

De N722 zal eerst in Alken bredere, veilige fietspaden krijgen en het drukke verkeer zal worden afgeremd. Het Agentschap voor Wegen en Verkeer heeft de omgevingsvergunning aangevraagd betreffende werken over 1,35 kilometer tussen de grens met Sint-Lambrechts-Herk en het kruispunt van de Onze-Lieve-Vrouwstraat met de Stationsstraat. Het kruispunt zelf wordt ook vernieuwd. De zone 50 wordt uitgebreid tussen de Sint-Jorisstraat en de Lindestraat. Een asverschuiving zal duidelijk maken dat je van zone 70 naar zone 50 gaat.

Fietspaden

Aan weerskanten van de rijweg komen voldoende brede enkelrichtingsfietspaden in asfalt. De uitvoering verschilt naargelang het snelheidsregime: in de zone 50 km/u zijn de fietspaden aanliggend verhoogd, De Steenweg zelf wordt deels opnieuw geasfalteerd en Fluvius zal er een gescheiden riolering aanleggen. De bushaltes worden vernieuwd en in de zone 70 stoppen in een bushaven. Sommige haltes worden afgeschaft wegens amper gebruikt, andere worden samengevoegd. Op termijn moet de volledige Steenweg tussen Sint-Truiden en Hasselt over een afstand van 14 kilometer uitgerust zijn met veilige fietspaden.