Vandaag was het de honderdste persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Maar Yves Stevens benadrukte dat het geen heugelijke dag is.

“Normaal gezien is een rond getal een heugelijke gebeurtenis. Maar er is weinig om heugelijk te zijn. Want de situatie in de ziekenhuizen blijft zeer zwaar. Wat wel heugelijk is, is dat we vaststellen dat het overgrote deel van de bevolking zich bewust is van de situatie en zijn verantwoordelijkheid opneemt”, zegde Yves Stevens.
Met het mooie weer van dit weekend benadrukte hij nogmaals hoe belangrijk het is om zich aan de maatregelen te houden: “Dit weekend zal het ideaal wandelweer zijn waardoor het druk kan worden. Trek je erop uit dit weekend, zorg er dan voor dat je de afstand van 1,5 meter kan aanhouden en kies bij voorkeur voor minder populaire bestemmingen.” Stevens legde ook uit dat de minister van Binnenlandse Zaken aan lokale overheden vraagt aandachtig te zijn voor de drukte en vraagt het de nodige maatregelen te nemen als dat nodig is.

Woon-zorgcentra
41 procent van de Vlaamse woon-zorgcentra kampen met minstens 1 Covid-besmetting. Vorige week was dat nog 31 procent. Dat zegde viroloog Steven Van Gucht vrijdag tijdens de persconferentie. In Wallonië is dat 62 procent en in Brussel 52 procent. “Het aantal covid-vrije woon-zorgcentra neemt ook nog steeds af. Ook het aantal grote uitbraken blijft toenemen. 16 procent van de Vlaamse woon-zorgcentra kent nu ook een grote uitbraak. Een verdubbeling ten opzichte van vorige week.”
“Met de toename van het aantal besmettingen beleeft het personeel een moeilijke tijd. Meer en meer personeel valt uit waardoor veel studenten nu als vrijwilliger gaan werken. We willen daarom onze steun betuigen aan het personeel, studenten, vrijwilligers en mantelzorgers”, zegt Van Gucht nog.