Vorige week hebben het bestuur van STVV en 9 vertegenwoordigers van de supporters een online meeting gehad om over de huidige resultaten, de strategie en de toekomst van STVV besproken. Het verslag van deze vergadering kan je hier integraal lezen!

Vertegenwoordigers van STVV :
David Meekers (voorzitter), Takayuki Tateishi (CEO), Robrecht Asnong (Vice voorzitter), Andre Pinto (Sportieve Directeur)

Vertegenwoordigers van de supporters :
Mike Swysen, Annemie Tilkens,Kris Vanmunster,Tobias Bamps,Kris Vanroye,Dimitri Struys,Nils Lismont,Niele Dams,Mattias Kempeneers

Andere deelnemers :Michael Hauspie (Tolk: NL ⇔ JPN),Akihiza Iizuka (CFO),Shinnosuke Murata (COO),Youssouf Keita (Communication staff),Ryuki Nishihara (ommunication staff),Alain Coninx (Communication staff),Sandra Bries (Community manager),Dai Nagashima (Scouting),Sven Menten (Ticketing & Merchandise manager / Match organization manager)

Door de evolutie van de COVID-19 pandemie vond de meeting online plaats via zoom, hoewel het in eerste instantie de bedoeling was om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Het bestuur van STVV ontweek geen vragen van de supporters en de 2 uur videoconferentie had een positief resultaat.
POSITIEVE PUNTEN
De vertegenwoordigers van de supporters begonnen met een opsomming van de goede punten sinds de overname door DMM in November 2017:

  • De club is financieel stabieler.
  • Er zijn goede investeringen gedaan in de jeugd.
  • De overname van het supporterscafé De Kanarie is een goed signaal.
  • De sociale media van de club werken uitstekend, ze krijgen een 9 op 10!
  • Een pluim ook voor de online fan day op 02/08/2020.

SCOUTING PROCES
De eerste vraag: wie is verantwoordelijk voor de sportieve afdeling?

CEO Tateishi: Ik ben de eindverantwoordelijke. André Pinto is Sportieve Directeur voor de A-kern en de belofte. Bob Magotteaux is eindverantwoordelijke voor de jeugd.
We bespreken altijd profielen met de coach. Als we transfers doen zonder met de coach te overleggen, bestaat de kans dat de speler nooit op het veld zal staan als we het niet eens zijn over het profiel. Aan de andere kant, als we alleen transfers maken die de coach wenst, is er een mogelijkheid dat we een heel nieuw team moeten opbouwen als we de coach vervangen. Met het budget van STVV is het niet mogelijk om de hele ploeg te vervangen, dus de club beslist over de profielen op het einde.
Onze scouts kijken naar wedstrijden van potentiële spelers en dan bekijken we ook video’s, maar we proberen ook een paar wedstrijden van de spelers in live actie te bekijken.
Met de pandemie was het erg moeilijk om spelers live te zien, maar ik denk dat het op dit moment voor elke club hetzelfde is.
We bouwen een proces op om te voorkomen dat beslissingen slechts door één persoon worden genomen.
Vraag: hoe is de scoutingscel samengesteld?
CEO Tateishi: er zijn 2 full time leden en 3 part time. We geven geen namen om de makelaars af te houden. 2 full time leden analyseren de teams in eerste klasse, een deeltijds lid scout de tweede en derde klasse en de andere twee de internationale markten.

JEUGD AFDELING
Vraag: Zijn er interne doelstellingen ivm doorstroming van jeugdspelers naar de A-kern?
CEO Tateishi: we zijn nu drie jaar bezig met jeugdspelers op te leiden. We begrijpen het belang van homegrown spelers en dus we investeren nu 700.000 euro per jaar in onze jeugdopleiding.
Vraag: wat doen we om jongeren die zijn opgeroepen voor nationale selecties bij ons te houden?
Voorzitter Meekers: we zijn er 2 kwijtgespeeld, maar er zijn er ook een paar teruggekomen, van Genk. We hebben nu 100.000 euro uitgetrokken om jongeren bij ons te houden. We gaan ook proberen 4 of 5 beloftenspelers van eigen bodem naar de A-kern door te sluizen om ze voor te bereiden op het hoogste niveau.

SPORTIEVE RESULTATEN
Vraag: welke zijn de verbeterpunten volgens u?
CEO Tateishi: tegen Beerschot was er te weinig fighting spirit. Ik ga ook mee akkoord dat dit is heel ver van de fighting spirit die STVV bijna altijd heeft gehad. Ik was geschrokken en heb met de coach gepraat na de wedstrijd. Het probleem was niet de kwaliteit, de opstelling, de tactiek, maar het feit dat de spelers geen fighting spirit hebben getoond. De coach heeft de mentaliteit van de spelers verbeterd en we hebben tegen Standard gewonnen na een goeie voorbereiding.
Tweede verbeterpunt: Onze kern is nog jong, we hebben ervaren spelers nodig om de balans te verbeteren. De comeback van een leider als De Ridder in de ploeg is goed voor de club. De aanwezigheid van ervaren, kwaliteitsvolle is nodig om de jonge spelers te helpen zich te ontwikkelen en betere sportieve prestaties te kunnen halen.
Vraag: er zijn toch veel spelers aangetrokken zonder rendement?
CEO Tateishi: niet elke transfer is een schot in de roos. Dat zie je ook bij andere clubs. Jonge spelers hebben ook tijd nodig om te groeien. Ik geef als voorbeeld Tomiyasu die ook tijd nodig had om zich aan te passen.

STVV 100 JAAR
Vraag: in 2024 vieren we het 100-jarig bestaan van de STVV. Wat is de visie op de toekomst van de club?
CEO Tateishi: We werken daaraan. Op dit moment is 20 tot 22 miljoen euro nodig om degradatie te vermijden. En ik denk dat dit budget niet zal genoeg zijn in de komende 3 jaar. Ons budget is als volgt verdeeld: 9 tot 10 miljoen euro is afkomstig van lokale sponsors en match & TV-inkomsten, 6 miljoen euro komt vanuit Japan en 6 miljoen euro is afkomstig van transfers.
Om een competitieve club te verkrijgen die ook nog financieel gezond kan blijven is er ongeveer 12 miljoen meer  nodig om het budget in evenwicht te houden.
Ik zou graag willen dat de fans begrijpen waarom we spelers moeten verkopen en waarom de Aziatische markt belangrijk is voor de club. DMM doet geen zaken in Europa en ze maken geen winst met STVV, en toch investeren ze 6 miljoen euro per jaar.
Eerlijk gezegd kan onze club niet overleven zonder spelers te verkopen.
We vergeten ons tweede doel niet, namelijk het ontwikkelen van jonge Belgische spelers. Met onze investeringen in de jeugdploegen hopen we de komende jaren een aantal eigen spelers in het A-Team te krijgen.
DE LOKALE VERANKERING
Vraag: Vroeger was er een bepaalde beleving onder de vaste supporters en werden activiteiten voor hun georganiseerd ook met de bedoeling om eventuele nieuwe fans aan te trekken, maar dat gebeurt niet meer. Er waren mensen in dienst die probeerden een echte verbinding met de supporters te maken, zulke functies lijken verdwenen te zijn. Gaat de club hier iets aan doen?
CEO Tateishi: De club is hier zeker mee bezig. Natuurlijk is het met de huidige situatie moeilijk om evenementen te organiseren, maar het communicatieteam & ticketingteam zijn een plan aan het maken voor toekomstige evenementen in het stadion met respect voor de identiteit van STVV.
Reactie van de supporters: we willen meer communicatie hierover, we willen er meer bij betrokken zijn. Wij verwachten dat de club haar eigenheid terugkrijgt, meer volk en vuur. We moeten zoeken naar elementen die ons verbinden: strijd en karakter. De supporters vragen aandacht. Ze hebben het gevoel dat ze niet gehoord worden.
CEO Tateishi: wat betreft de samenwerking met de supporters gaat de club nadenken over hoe dat beter kan. Regelmatige ontmoetingen met een delegatie en een verantwoordelijke zouden een optie kunnen zijn. De club vraagt de supporters om begrip op te brengen voor het huidige communicatieteam dat jong is maar veel ideeën heeft. De club besteedt aandacht aan de boodschappen van de fans, maar dat kan niet altijd in een handomdraai worden opgelost. Natuurlijk zijn de fans erg belangrijk en zoals David (Meekers) zei “een club zonder supporters is geen club”. We beseffen dat we rond supportersparticipatie en verbondenheid niet altijd gelukkig geweest zijn in onze optreden. We maken ons wel sterk dat we de supporterscultuur nu beter begrijpen en moeten hier zeker werk van maken.

LAATSTE SNELLE VRAGEN
Vraag: Hoe beoordeelt het bestuur de coach?
CEO Tateishi: Een internationale coach moet je tijd geven, maar we hebben veel vertrouwen in hem en we geloven dat hij een goed werk levert.
Vraag: heeft DMM invloed op het technisch & sportief beleid?
Voorzitter Meekers: nee, DMM bemoeit zich daar niet mee. Alles gebeurt op Stayen.
Vraag: wat heeft Mr. Tateishi vandaag bijgeleerd?
CEO Tateishi: heel veel. Het belangrijkste is om jullie te ontmoeten. Er was veel kritiek, maar we moeten allemaal aan hetzelfde zeel trekken. We willen allemaal in dezelfde richting gaan. Wat ik ook heb bijgeleerd: er moet een opvolging komen van wat vandaag is gebeurd. Ik heb ingezien dat we echte supporters hebben die ons willen helpen ons doel te bereiken.
CLOSING COMMENTAAR VAN DAVID MEEKERS:
“Ik ben begonnen met te zeggen dat iedereen hier een geel & blauw hart heeft. En dat is de waarheid. Hartelijk dank aan de supporters, aan Mister Tateishi en de sportieve staff, aan Aki en de mensen van de communicatie en aan de tolk Michael Hauspie. We gaan mekaar nog terugzien”.