Zowat 74 procent van de Belgen zegt zich aan de coronamaatregelen te zullen houden tijdens de kerstperiode. Veel of weinig?

Dat staat in de laatste motivatiebarometer op basis van een steekproef bij 24.290 respondenten. Een groep van 16 procent wil de regels naast zich neerleggen en een kleine 10 procent aarzelt nog.

Als nu nog die 16 procent ervan kunnen overtuigen olm ook even op de tanden te bijten, dan kunnen we binnenkort heel wat calamiteiten vermijden! En dan de vertrekkers: “Waar gaan die allemaal naartoe?” Dat vroeg viroloog Steven Van Gucht zich af toen hij de ophefmakende foto zag van de massa passagiers die in dichte drommen stonden aan te schuiven in de luchthaven van Charleroi. Naar warme landen? Misschien maar wat zeker is naar RODE landen. Dat zullen we in de tweede helft van januari wel aan de cijfers zien, zeker omdat de controle op quarantaine nog niet geregeld is! En dan vragen wij ons af wat men in Brussel doet, behalve regeltjes uitvinden waar geen controle op is!

Cijfers worden er niet beter op
Tussen 12 en 19 december overleden in België dagelijks gemiddeld 91 mensen aan Covid-19, een afname met 2,9 procent ten opzichte van de vorige periode, zo blijkt woensdagochtend uit de voorlopige cijfers van Sciensano. Wel ligt dat gemiddelde weer hoger dan het cijfer dat dinsdag gemeld werd: tussen 11 en 18 december overleden gemiddeld 87 mensen per dag, wat een afname was met 6,6 procent tegenover een week eerder, nadat de dagen voordien een lichte stijging werd gemeld.

Overlijdens
Het totale aantal coronadoden komt uit op 18.860, een toename met 63 in één dag.

Het aantal ziekenhuisopnames is tussen 15 en 22 december stabiel gebleven op gemiddeld 182,1 per dag, maar er mochten blijkbaar meer patiënten het ziekenhuis verlaten: in totaal liggen in België momenteel 2.560 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen, een lichte afname (-2 procent). Van hen liggen er 539 op intensieve zorgen (-1 procent). Gisteren steeg het aantal hospitalisaties met 214 tot 46.566.

Besmettingen
Tussen 12 en 19 december waren er gemiddeld 2.523,1 nieuwe besmettingen per dag. Dat is een stijging met 7 procent ten opzichte van de vorige periode. Het is evenwel een verdere vertraging van de toename: een dag eerder steeg dat wekelijks gemiddelde nog met 10 procent, voordien met 13 en 15 procent. Bovendien is de positiviteitsratio – het percentage van de afgenomen coronatests dat een positief resultaat oplevert – licht gedaald, naar 7,6 procent. Er worden dan ook meer tests afgenomen.

Sinds het begin van de pandemie zijn nu 629.109 gevallen geteld, 2.198 meer dan gisteren en dat is meer dan een verdubbeling.

En bij ons?
De 0 van gisteren is weer van de tabellen geveeld: gisteren kwamen er in Sint-Truiden 8 besmettingen bij (totaal 1.386). Hasselt is “solidair” met 2.062 gevallen (+9) maat Genk kroont zich tot onbetwist “marktleider: 17 besmettingen erbij brengt het totaal in de mijngemeente op 2.827. In de buurgemeenten zien we eenzelfde tendens. Kortessem en Heers houden 0 wel op de tabellen, maar Wellen (+3), Nieuwerkerken (+1), Gingelom (+2) en Borgloon (+1) zien het aantal weer groeien.

In de Limburgse ziekenhuizen worden momenteel 115 coronapatiënten, waarvan 24 op intensieve, verpleegd. Ook in het Sint-Trudo Ziekenhuis stijgt het aantal patiënten weer tot vandaag 10 waarvan 1 op intensieve.

Tenslotte overleden er de voorbije week tussen 16 en 22 december 13 Limburgers ten gevolge van Covid-19.