Het aantal coronabesmettingen in ons land daalt verder. Dat blijkt dinsdagochtend uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Volgens de cijfers daalde het gemiddelde aantal coronabesmettingen van 4 tot 10 december met 22 procent in vergelijking met de week voordien, tot gemiddeld 13.315 infecties per dag. In diezelfde periode werden dagelijks gemiddeld 92.700 coronatests (-19 procent) afgenomen, waarvan 16,3 procent positief bleek. Er overleden in die periode gemiddeld 46,3 mensen per dag (-6 procent) aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

De positieve trend tekent zich ook af in de ziekenhuisopnames. Tussen 7 en 13 december werden dagelijks gemiddeld 269,9 patiënten met een infectie in het hospitaal opgenomen, een daling met 10 procent ten opzichte van de week voordien. Er lagen maandag 3.382 coronapatiënten (-8 procent) in het ziekenhuis. Op de diensten intensieve zorg lagen maandag 838 coronapatiënten, dat waren er 11 meer dan zondag.

Als we cijfers van gisteren 13 december bekijken, is e daling nog forser: er waren op maandag in ons land 5.819 nieuwe besmettingen wat het totaal op 1.927.450 brengt. En die daling zien we ook in de gemeentelijke cijfers bij ons. Sint-Truiden +15, Wellen +5, Nieuwerkerken +2, Kortessem +2, Heers +2, Gingelom +4 en Borgloon +5 zijn cijfers die iets lager liggen van in Hasselt +27 en Genk +34.

Er liggen in de Limburgse ziekenhuizen 277 coronapatiënten waarvan 60 op intensieve. In het Sint-Trudo Ziekenhuis zijn er dat 26 en 5.

Zo’n 4.000 apothekers zijn klaar om straks te helpen met het zetten van de boosterprik. Ze volgden daarvoor een opleiding van twee halve dagen. Vraag is hoe dat legertje ingezet zal worden in de strategie, én hoe het betaald zal worden. De grote motoren van de campagne zijn en blijven de vaccinatiecentra. Maar elke prik is winst.

Vlaanderen wil nog deze week met een plan komen om de prikcapaciteit – met extra personeel en infrastructuur – van zijn vaccinatiecentra fors op te schroeven. Het doel is om de overgrote meerderheid van de volwassen Vlamingen al tegen eind januari te prikken, in plaats van tegen eind maart, zo lezen we vandaag in De Tijd.