Tussen 27 juni en 3 juli hebben elke dag gemiddeld 545 Belgen positief getest op het coronavirus. Dat is 66 procent meer dan de week voordien, zo blijkt woensdagochtend uit cijfers op het dashboard van het gezondheidsagentschap Sciensano. In dezelfde periode werden ook wel ruim de helft meer testen afgenomen, gemiddeld 62.400 per dag. De positiviteitsgraad blijft stabiel op 1 procent. Wel is het reproductiegetal sterk toegenomen tot 0,94 (+26 procent).

Het aantal ziekenhuisopnames en coronagerelateerde overlijdens blijven verder dalen. Tussen 30 juni en 6 juli werden dagelijks nog gemiddeld 16,4 mensen met corona opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een vijfde minder dan de week voordien, al is het meest recente dagcijfer van 25 ziekenhuisopnames wel het hoogste van de afgelopen week.

In het totaal liggen nu nog 257 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis (-22 procent), van wie 102 op de afdeling intensieve zorg (-29 procent).

Er sterven dagelijks gemiddeld nog 3,3 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Dat is een daling van 18 procent ten opzichte van de week voordien. Er zijn in België sinds het begin van de coronacrisis al 25.194 coronapatiënten gestorven.
Intussen hebben 7.425.518 landgenoten minstens één dosis van een coronavaccin gekregen. Dat is 64,5 procent van de totale bevolking en 79,6 procent van de volwassenen. Van hen zijn 4.249.640 mensen al volledig gevaccineerd: 36,9 procent van de hele bevolking, 46 procent van de achttienplussers.
“We vermoeden dat er onderliggend toch een stijging is van het aantal besmettingen, die kan verklaard worden door drie factoren. Het reizen betekent meer testen, waardoor we meer gevallen vinden, al kan dat ook een oude infectie zijn. Het reizen zelf kan ook een risicofactor zijn, het aantal positieve tests ligt hoger bij terugkeerders dan vertrekkers. Tweede belangrijke factor is de verandering in ons gedrag, we hebben meer contacten. Een derde factor kan de opkomst van de deltavariant zijn, die nu Zo’n vijftig procent van de besmettingen veroorzaakt”, aldus Van Gucht.”Waarschijnlijk kleuren we binnenkort opnieuw oranje, met alle gevolgen vandien voor het reizen”, besluit Van Gucht.
“Onze COVID-spoed sluit de deuren”, meldt het Sint-Trudo Ziekenhuis dan weer. “In maart 2020 werd deze zaal in een recordtempo omgebouwd tot een tweede, volledig gescheiden, Spoedgevallendienst om de toevloed aan COVID-patiënten op te vangen. Bijna anderhalf jaar later zijn we dan ook enorm opgelucht dat we alles mogen opruimen, poetsen en een grondige opfrissingsbeurt kunnen geven!”