Het aantal ziekenhuisopnames wegens het coronavirus is op een week tijd met 27 procent toegenomen. Ook het aantal nieuwe besmettingen stijgt nog steeds. “Maar het is nog steeds mogelijk om van een golf een golfje te maken”, benadrukte viroloog Steven Van Gucht. “Met een goede opvolging van de basismaatregelen kunnen we het grootste verschil maken.”

“De besmettingen bij kinderen zijn sterk gestegen, laat de grootouders dus niet op hen passen”, waarschuwde Van Gucht. “Zeker omdat veel grootouders nog geen vaccinatieschema hebben gekregen.”

De viroloog waarschuwde ook voor de snelle stijging van de ziekenhuisopnames, nu al drie dagen meer dan 200 per dag. “Aan dit tempo bereiken we op 3 april 1.000 patiënten op intensieve zorg. Dat is de grens die we moeten vermijden.”

Van Gucht maakte ook resultaten bekend van onderzoek bij gezondheidswerkers: “In periode tussen april en eind september 2020, periode tussen eerste en tweede golf, bleef het aantal gezondheidswerkers dat antistoffen had aangemaakt vrij stabiel rond 19 procent. Eind januari, na de tweede golf, was dit al 28 procent. Na de start van de vaccinaties steeg het aantal gezondheidswerkers met antistoffen eind februari al exponentieel tot meer dan 60 procent.”

Vanwaar die stijging? Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn.
We hebben 33 procent meer contacten
Wanneer de contactonderzoekers naar een besmette persoon bellen, geeft die gemiddeld 3,35 hoogrisicocontacten op. Dat is meer dan in februari (3,2) en fors meer dan in november (2,5). Conclusie: we zien meer mensen.

We hebben het woord ‘versoepelingen’ nog maar gehoord of…
“Er wordt door politici vaak gesproken over eventuele versoepelingen”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. “De mensen horen dat, en passen hun gedrag dan al aan zo gauw ze iets ‘mogelijks’ gehoord hebben.”

We gaan weer overal naartoe
Het is al van oktober vorig jaar geleden dat we ons zo vaak verplaatsten als nu, zo blijkt uit gsm-gegevens. Toen was telewerk nog niet verplicht. Alleen in september was er nóg meer verkeer. D

De Britse variant is de baas
De Britse variant is besmettelijker en zou het aantal besmettingen weer doen stijgen. Die voorspelling werd eind februari al gecommuniceerd door “een blik in de machinekamer” van premier Alexander De Croo.

We gaan weer naar de contactberoepen
Naar de kapper gaan, dat was half februari de eerste versoepeling. Sindsdien volgden ook de andere niet-medische contactberoepen en sinds vorige week mogen we in de buitenlucht samenkomen in groepen van tien. Het effect van die concrete maatregelen individueel is niet te becijferen, maar het past in de veranderende mentaliteit – we dachten echt dat corona achter ons lag en vonden ontsmetten, masker, afstand … niet meer nodig.