Het Overlegcomité, dat van vrijdag naar vandaag werd verplaatst vanwege het noodweer, hinkt vanaf 14 uur op twee gedachten: niet versoepelen en niet verstrengen.

De fors stijgende besmettingscijfers, waarvan de meeste met de deltavariant, baren zorgen. De federale regering en de deelstaten overleggen vandaag over de stand van zaken. Er zal worden bekeken welke coronamaatregelen de komende maanden nog nodig zijn en hoe grote evenementen en festivals veilig kunnen plaatsvinden, onder meer door het gebruik van een coronapas.

“Als we doen zoals de Britten dan gaan we weer richting 500 à 1.000 coronapatiënten op intensieve zorgen.”
De corona-adviesgroep Gems hoopt dat het Overlegcomité vandaag geen voorbeeld neemt aan Boris Johnson. Hoewel de besmettingscijfers het hoogst zijn sinds begin januari lost het Verenigd Koninkrijk vandaag alle teugels op wat Johnson Freedomday noemt…

Spanje is broeihaard
“Het is een hoog percentage én een hoog volume van besmette reizigers. Spanje zet alle andere landen in de schaduw”, zegt Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt). Door de toevloed kan de epidemie in eigen land uit de hand lopen. “We hebben een reisverbod nodig”, zegt Molenberghs. Een travelban zou volgens de professor een gunstig effect hebben op onze cijfers. De kans dat het er snel komt, is klein want Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders zei eerder al dat een reisverbod voor een land binnen de EU te ver gaat.

Stijgende cijfers geen goed teken
De cijfers stijgen nog steeds. Gemiddeld kwamen er de laatste week 1.179 besmettingen bij in ons land. Het aantal overlijdens ligt nu gemiddeld op 1,6 per dag maar het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandt, stijgt weer met 44% tot 24,2 eenheden. Van alle testen in ons land blijken er 2,1 procent positief te zijn, en ook dat cijfer stijgt dus.