België is opgesplitst in ‘gelovigen’ en ‘ongelovigen’, in mensen die de pandemie serieus nemen en mensen die alles in twijfel trekken. Ieder zijn mening, daarin bent u vrij, doch TruiensNieuws beschuldigen van valse cijfers, oude koek en dies meer te verspreiden gaat wel net iets te ver.

2103069-cijfersDe cijfers die wij hier geven zijn de allerlaatste cijfers van Sciensano, van de VUB Brussel, van Noodplanning en Crisisbeheer Limburg en van de Vlaamse Vaccinatieteller. En daarom betreuren we het dat er steeds op de boodschapper geschoten wordt. Indien u twijfelt aan de echtheid van de cijfers of aan de echtheid van de pandemie, dan leest u dit beter niet. Dit lag op onze lever en dit wilden we ook even kwijt

En nu de cijfers. Het aantal patiënten met corona in de Belgische ziekenhuizen zit nog altijd in stijgende lijn. Uit voorlopige cijfers van Sciensano blijkt dat zij maandag met 1.998 waren, 61 meer dan in het weekend. Op intensieve zorg gaat het om 440 coronapatiënten, een toename met 15. Dicht bij de 2.000 dus!

Het aantal besmettingen lag op gemiddeld de voorbije week op 2.336 per dag. Dat is een lichte daling (-3 procent) van het weekgemiddelde. Nochtans werd meer getest (+7 procent). De positiviteitsratio bleef met 6,1 procent zo goed als gelijk. Er zijn op dit ogenblik al 789.008 mensen besmet (geweest) in ons land, en dat zijn er 1.117 meer dan gisteren

Bij de coronadoden is wel een toename merkbaar. Er zijn nu 22.292 Belgen gestorven ten gevolge van het virus, dat zijn er 31 meer dan gisteren.

Ook in Limburg stijgt het aantal besmettingen minder snel vandaag. En dat is eveneens te merken aan de cijfers. Genk (3.846) en Hasselt (2.895) hielden de 0 op de tabellen, Sint-Truiden met 2.454 heeft er sinds gisteren 2 bij. De andere gemeenten van de Eerstelijnszone Haspengouw, Wellen, Nieuwerkerken, Kortessem, Heers, Gingelom en Borgloon bleven gisteren ook zonder positieve testen.

Het aantal vaccinaties in Limburg stijgt met mondjesmaat. In onze provincie zijn tot en met gisteren 51.606 mensen gevaccineerd, dat is 5,88 procent van de bevolking. Sint-Truiden zit met 2.777 vaccinaties op 8,18 procent van de bevolking. Op dat vlak hebben we dus nog een hele weg af te leggen.

Het aantal hospitalisaties stijgt nationaal, maar ook in Limburg en in Sint-Truiden. In Limburg liggen 118 mensen in het ziekenhuis met Covid-19 (29 op intensieve). In het Sint-Trudoziekenhuis zijn er dat 14 waarvan 3 intensieve zorgen nodig hebben.