Afgelopen dinsdag – 4 januari – hebben er zeker al 28.042 mensen positief getest. Dat is ineens ook een dagrecord voor ons land in deze pandemie. Hoe komt dat? Viroloog Steven Van Gucht: “Ergens is dat het effect van de feesten die we gehad hebben en de opmars van de omikronvariant. Dat geeft enorme zuurstof aan het virus en dat zie je nu al in de cijfers.”
Situatie in onze ziekenhuizen
Tussen 2 en 8 januari zijn per dag gemiddeld 181 patiënten met het coronavirus opgenomen. Op 4 januari hebben ziekenhuizen 217 opnames op één dag geregistreerd, dat was toch al geleden van midden december. Gisteren – zaterdag 8 januari – meldden de Belgische ziekenhuizen een bezetting van 1.859 coronapatiënten, iets minder dan de dag ervoor. Op intensieve daalt de bezetting nog. Daar liggen nu 444 covidpatiënten, 20 minder dan gisteren.
Vaccinatiecijfers (stand op 6 januari)
Intussen hebben 8.921.656 mensen in ons land een eerste prik gehad en 8.811.134 mensen (76 procent van de totale bevolking) zijn volledig gevaccineerd. 4.871.683 (42 procent van de bevolking) kregen ook al een herhalingsinenting, een zogenoemde boosterprik of oppepprik. In totaal werden al 22,18 miljoen dosissen van een coronavaccin toegediend.
De kans op overlijden als je gevaccineerd bent (en in het ziekenhuis belandt) is 8 keer lager dan als je niet gevaccineerd bent. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano, dat voor de tweede helft van oktober de gegevens van alle ziekenhuizen geanalyseerd heeft.