Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft – zoals verwacht – bijzonder snel stijgen. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen staat nu op 17.555 per dag, het dubbele van een week geleden. Zowat 25 procent van alle testen die worden afgenomen zijn positief, zo blijkt uit voorlopige cijfers die het ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt.  Op zondag en maandag worden niet alle coronacijfers meegedeeld door gezondheidsinstituut Sciensano, maar via minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke worden er wel enkele voorlopige cijfers beschikbaar gesteld.
Tussen 30 december en 5 januari werden elke dag gemiddeld 17.555 nieuwe besmettingen bevestigd in ons land. Dat is een stijging in het weekgemiddelde met 97 procent tegenover de week voordien (22 – 28 december).
Afgelopen dinsdag – 4 januari –  hebben er zeker al 28.042 mensen positief getest. Dat is ineens ook een dagrecord voor ons land in deze pandemie. Hoe komt dat? Viroloog Steven Van Gucht: “Ergens is dat het effect van de feesten die we gehad hebben en de opmars van de omikronvariant. Dat geeft enorme zuurstof aan het virus en dat zie je nu al in de cijfers.”
Tussen 30 december en 5 januari zijn in totaal 525.471 testen uitgevoerd, 124.948 ervan waren positief. De positiviteitsratio bedraagt daarmee 23,78 procent. Dat betekent dat zowat 1 op de 4 mensen die zich laten testen ook effectief besmet blijken met het coronavirus. Het reproductiegetal van het coronavirus lag afgelopen zaterdag op 1,14 (17 procent hoger dan een week eerder). Een nieuw cijfer komt er pas dinsdag. Bij een cijfer boven de 1 groeit de pandemie, bij een cijfer onder de 1 krimpt die.

Situatie in onze ziekenhuizen
Tussen 2 en 8 januari zijn per dag gemiddeld 181 patiënten met het coronavirus opgenomen. Op 4 januari hebben ziekenhuizen 217 opnames op één dag geregistreerd, dat was toch al geleden van midden december. Gisteren – zaterdag 8 januari – meldden de Belgische ziekenhuizen een bezetting van 1.859 coronapatiënten, iets minder dan de dag ervoor.  Op intensieve daalt de bezetting nog. Daar liggen nu 444 covidpatiënten, 20 minder dan gisteren.

Tussen 29 december en 4 januari overleden dagelijks gemiddeld 22 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 21 procent minder dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 28.459 corona-overlijdens te betreuren.

Vaccinatiecijfers (stand op 6 januari)
Intussen hebben 8.921.656 mensen in ons land een eerste prik gehad en 8.811.134 mensen (76 procent van de totale bevolking) zijn volledig gevaccineerd. 4.871.683 (42 procent van de bevolking) kregen ook al een herhalingsinenting, een zogenoemde boosterprik of oppepprik. In totaal werden al 22,18 miljoen dosissen van een coronavaccin toegediend.

De kans op overlijden als je gevaccineerd bent (en in het ziekenhuis belandt) is 8 keer lager dan als je niet gevaccineerd bent. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano, dat voor de tweede helft van oktober de gegevens van alle ziekenhuizen geanalyseerd heeft.