“Er is nu al enkele dagen op rij een daling van het aantal nieuwe besmettingen”, verklaarde Steven Van Gucht zonet tijdens de persconferentie van Sciensano. “Als die tendens zich op hetzelfde ritme blijft voortzetten, gaan we gemiddeld 400 nieuwe besmettingen per dag hebben op het moment dat de scholen opengaan.”

“Dat is nog veel, vier keer hoger dan begin juli. Het zou goed zijn als dat aantal nog verder naar beneden kan worden gebracht. We moeten streven om tegen dan onder de 100 nieuwe besmettingen te zitten. Dat is haalbaar als we komende dagen extra aandacht besteden aan de gouden regels om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Denk vooral aan de beperking van je aantal nabije contacten.”

“In tegenstelling tot de eerste golf is de situatie in de meeste woon-zorgcentra nog altijd gunstig”, verklaarde Van Gucht. “Sinds eind juli noteren we wel opnieuw een stijging van het aantal nieuwe besmettingen, maar meer dan de helft van de rusthuizen is sinds 22 juli coronavrij gebleven. In totaal zijn er sinds eind juli wel 28 uitbraken in verschillende woon-zorgcentra, verspreid over het land. De meest in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (11), in de provincie Antwerpen (6) en in Luik (5). We moeten dus waakzaam blijven. Bezoek moet kunnen en is belangrijk, het is een essentiële menselijke behoefte, maar we moeten het op een veilige manier organiseren. Bezoekers moeten altijd een mondmasker dragen en zo veel mogelijk afstand houden.”

“We beseffen dat het mentaal heel zwaar is om het aantal nauwe contacten te beperken, maar het is wel een cruciale maatregel om de verspreiding van het virus tegen te gaan”, verklaarde Yves Stevens van het Crisiscentrum. “Daarom dat de Veiligheidsraad vorige week beslist heeft om de bubbel van vijf te verlengen. Ingrijpend, maar nodig. De meeste besmettingen vinden nog altijd plaats in huiselijke sfeer. Het is mogelijk om met vrienden af te spreken, buiten je bubbel, maar hou dan afstand, draag een mondmasker en spreek met maximaal tien mensen tegelijk af. En vooral, wees niet creatief in een poging om deze maatregel te omzeilen.”

En tenslotte nog dit: als je terugkeert uit een rode zone, dan begint de 14-dagen quarantaine te tellen vanaf het ogenblik dat je de rode zone verlaat en niet vanaf het ogenblik dat weer thuis bent.