Tussen 13 en 19 juli zijn gemiddeld 1.407 nieuwe besmettingen per dag met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een stijging met 19 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige cijfers op het dashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Terwijl de discussie over Pukkelpop en tienduizenden potentiële klanten verdergaat en tienduizenden de vlucht naar de zon en naar bloedrode gebieden nemen want vakantie is een grondwettelijk recht geworden, stijgen de cijfers nog steeds. We houden het nog enigszins binnen de perken in België. De positiviteitsratio ligt op 2,1 procent. Iets meer dan twee op de honderd testen draaien dus positief uit. Het reproductiecijfer komt uit op 1,14. Dat het getal groter is dan 1, betekent dat de epidemie aan kracht wint.
Ook de ziekenhuisopnames bevestigen nog steeds de opwaartse trend, met gemiddeld 26,6 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Het gaat om een stijging met 31 procent tegenover de week ervoor. Momenteel liggen 287 coronapatiënten in het ziekenhuis (+13 procent), onder wie 83 op intensieve zorg (-3 procent).
In de periode van 13 tot 19 juli was er gemiddeld iets minder dan één overlijden per dag (0,9). Dat is 50 procent minder dan in de week ervoor. In totaal overleden nu al 25.217 mensen aan Covid-19 sinds de pandemie uitbrak.
Intussen heeft 82,7 procent van de volwassen bevolking en 67,9 procent van de totale bevolking minstens één dosis van een coronavaccin gekregen. 62,7 procent van de volwassenen en 50,3 procent van alle landgenoten is volledig gevaccineerd.
Gisteren was er in Sint-Truiden één besmetting genoteerd. Hasselt (+8) en Genk (+7) bouwen hun voorsprong gestaag uit.
210723-cijfers
We zochten ook de cijfers van de ganse Eerstelijnszone Haspengouw op.
Hieruit blijkt dat Wellen de best gevaccineerde gemeente is en Gingelom de minst goede, want het woord “slecht” mogen we in Haspengouw zeker niet gebruiken als het over vaccinaties gaat. Globaal gezien behoren we tot de best gevaccineerde regio’s  van  de  wereld!