“Naar aanleiding van het verplicht gebruik van FFP2-maskers in Duitsland en Oostenrijk en het opduiken van meer besmettelijke varianten heeft de Risk Assessment Group (RAG) een nieuw advies gemaakt over het gebruik van mondmaskers. Dat advies zal binnenkort gepubliceerd worden”. Dat zei viroloog Steven Van Gucht deze voormiddag op de persconferentie van het Veiligheidscomité

“De belangrijkste punten zijn: stoffen maskers of wegwerpmaskers zijn nog steeds de eerste keuze. Ten tweede: sjaals, nekwarmers en bandana’s mogen niet meer gebruikt worden als alternatief voor een masker. En ook: FFP2-maskers worden niet aanbevolen voor de algemene bevolking. Ze zijn duur, kunnen niet hergebruikt worden en zijn oncomfortabel om dragen. Ook: maskers met uitlaatventiel mogen niet gebruikt worden. Die vind je typisch op industriële maskers die je bij de Doe-het-zelf-zaak kan kopen.”

Als algemene regel wil de RAG herhalen dat niet het type masker, maar wel hoe en waar we het dragen het belangrijkste is.

Meeste besmettingen bij kinderen en tieners
“We zien stijgingen in het aantal besmettingen in de meeste leeftijdsgroepen, maar de sterkste stijging blijven we zien bij kinderen en tieners. Dat met respectievelijk plus 40 en plus 32 procent. Deze toenames zijn nu wel minder uitgesproken dan vorige week. De verklaring daarvoor is de toename in het aantal testen bij kinderen en tieners en de grote testcampagnes in de scholen”, hoorden we Van Gucht nog zeggen.

Limburg ook in plateaufase
“De plateaufase houdt verder aan. De besmettingscijfers kennen nu al 10 weken een golfbeweging. De ziekenhuisopnames en de overlijdens blijven over dezelfde periode eerder licht dalend en dat is goed nieuws”, zei Van Gucht. De stijging van het aantal besmettingen is te verklaren door een stijging in het aantal testen.

“De toename doet zich bijna overal voor”, gaat Van Gucht verder. Behalve in Antwerpen en in Brussel. De grote toename die we in Limburg zagen, is ondertussen teruggevallen tot 8 procent. Momenteel is de grootste stijging te merken in Luxemburg met plus 52 procent. Over het algemeen lijken de toenames nu groter in het zuiden dan in het noorden van het land.”