De voorbije zeven dagen zijn er dagelijks gemiddeld meer dan honderd covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt zaterdag uit het online dashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met bijna zeventig procent tegenover de week ervoor.

Tussen 13 en 19 oktober werden er dagelijks gemiddeld  4.444 covidbesmettingen vastgesteld, een stijging met 65 procent tegenover een week eerder. De stijging gisteren bedroeg zelfs bijna 6.500. Er werden in dezelfde periode dagelijks gemiddeld 54.100 tests uitgevoerd, een vijfde meer dan de week ervoor. De positiviteitsratio komt zo uit op 7,5 procent (+1,9 procent). Het reproductiegetal bedraagt 1,37: van zodra die r-waarde boven de ‘1’ ligt neemt de epidemie aan kracht toe.

Gemiddeld overleden er tussen 13 en 19 oktober 13 covidpatiënten per dag, een vijfde meer tegenover een week eerder. Exact 75 procent van de volledige bevolking is minstens gedeeltelijk gevaccineerd.

Ook hier worden de cijfers alsmaar hoger. Sint-Truiden +24, Nieuwerkerken +2, Wellen +2, Borgloon +7, Kortessem +5, Heers +6, Gingelom +1. Dat is nog klein boier ten opzichte van Hasselt (+48) en Genk (+39) die nu al donker oranje kleuren op de bemettingskaart.