Op zaterdag 23 oktober verwelkomde het stadsbestuur de nieuwe Truienaren in het stadhuis op de Grote Markt. Zowat 300 kersverse inwoners maakten er kennis met elkaar en met de plaatselijke cultuur. Op het einde kregen ze een geschenktas mee naar huis, samen met een fruitmand van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers.

Zo’n 300 nieuwe Truienaren kwamen op zaterdag 23 oktober afgezakt naar het stadhuis op de Grote Markt. Vorig jaar kon het onthaalmoment door de coronapandemie niet plaatsvinden, daarom werden alle nieuwe inwoners die de afgelopen twee jaar in Sint-Truiden kwamen wonen uitgenodigd. Tijdens het onthaalmoment leerden de kersverse inwoners de leden van het stadsbestuur persoonlijk kennen. Ze wisselden er met elkaar van gedachten over hun eerste ervaringen in de hoofdstad van Haspengouw en kregen ook een stoomcursus in het typisch Truiense dialect.

Met z’n allen zongen ze op de tonen van het Truiense volkslied, waarna ze getrakteerd werden op een heerlijk stuk taart. Nadien konden de aanwezigen nog mee op een rondleiding door de zalen op de monumentale bovenverdieping van het stadhuis.

“Om onze nieuwe inwoners te bedanken voor hun keuze voor Sint-Truiden, deden we hen ook een welkomstpakket cadeau. Daarbovenop schonk de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers hen nog een schaal boordevol vers geoogst fruit. We vinden het dan ook belangrijk dat we onze nieuwe inwoners meteen laten kennis maken met producten van onze eigen bodem. We hopen dat zij op die manier ook een beetje ambassadeur van onze stad en regio worden”, zegt schepen van Bevolking en Toerisme Hilde Vautmans.

“Sint-Truiden combineert de voordelen van een stad met het uitgestrekte groen van het platteland. Hier is het schitterend om te wonen, zowel in het historische centrum als in één van onze dorpen. Dat vinden wij duidelijk niet alleen, want men blijft de weg naar de hoofdstad van Haspengouw vinden. We zijn blij met een aantal van hen te hebben kunnen kennismaken”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

“Als stadsbestuur hebben we de voorbije jaren sterk ingezet op stadskernvernieuwing en verfraaiing. Daarnaast hebben ook tal van projectontwikkelaars gezinsvriendelijke woonomgevingen gecreëerd waar het aangenaam is om te wonen. We bouwen verder aan onze moderne familiestad waar iedereen zich thuis kan voelen. Het is dan ook fijn om vandaag kennis te maken met de mensen die zich vanaf nu ook trotse Truienaar mogen noemen,” besluit schepen van Ruimtelijke ordening en wonen Jelle Engelbosch.

Commanderievoorzitter Jos Lacroix bedankte de Belgische Fruitveiling en het stadsbestuur voor de steun en stelde zijn vereniging voor  als één van de wellicht nog veel mooiere voorbeelden van het zeer uitbreide en diverse verenigingsleven in Sint-Truiden.