“We zitten opnieuw in een fase waarin alle coronacijfers dalen”, aldus viroloog Steven Van Gucht. “Het is de achtste dag op rij dat het besmettingscijfer daalt in vergelijking met de week ervoor”, gaat hij verder, al maakt hij daar wel een kanttekening bij: “Het aantal testen is de voorbije week ook gedaald met 14 procent. De daling van het aantal besmettingen wordt dus ook deels verklaard door een daling van het aantal testen, in het bijzonder bij de tieners. Het heeft waarschijnlijk ook te maken met de afkoelingsweek in het Vlaamse secundair onderwijs.”

De daling doet zich voor over het hele grondgebied, al is die het meest uitgesproken in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. Ook over alle leeftijdsgroepen vindt een daling plaats, al is de grootste afname zichtbaar bij de 90-plussers, met 94 procent minder besmettingen dan een week eerder. Bij kinderen en tieners gaat het om respectievelijk 23 en 25 procent minder.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt nu al vijf dagen op rij. “Deze daling is vooral gedreven door een daling van de ziekenhuisopnames uit de woonzorgcentra. Mogelijk is dit een vroeg effect van de vaccinaties. Maar het is nog moeilijk om dit te onderscheiden van de onderliggende dalende trend die al eerder zichtbaar was in onze woonzorgcentra”, aldus Van Gucht.

Van Gucht voegt daar wel aan toe dat over een iets langere termijn bekeken de ziekenhuisopnames op een plateau blijven hangen. Sinds begin januari werden er dagelijks tussen de 100 en 150 mensen opgenomen.

“Komt dan stilaan het doel van de 75 ziekenhuisopnames per dag in zicht, waarna er versoepelingen gingen komen?”
Viroloog Steven Van Gucht hierover: “Bij dit tempo – uiteraard los van onvoorziene omstandigheden – zouden we dat cijfer midden maart al kunnen bereiken. Tegelijk moeten we erg voorzichtig zijn met zulke voorspellingen. Bijna 1.900 besmettingen per dag is nog steeds erg veel. En ook: de Britse coronavariant, die besmettelijker is, wint nog altijd terrein in ons land en zal straks dominant worden. Met de huidige preventiemaatregelen kunnen we die variant in principe de baas, mits de belangrijke voorwaarde dat we met z’n allen de regels goed blijven opvolgen.”

“Zijn versoepelingen mogelijk als we effectief half maart onder de 75 opnames zakken?”
“Ja, maar tegelijk moeten we erg realistisch blijven. Net zoals je een stuwdam niet ineens helemaal openzet, zal er – ondanks puike cijfers – slechts geleidelijk én zeer doordacht kunnen worden versoepeld. Het zal het éne of het andere zijn, maar niet alle twee tegelijkertijd. De vaccinatiecampagne loopt dan wel, een belangrijk deel van de risicogroepen zal half maart nog steeds niet gevaccineerd zijn. En we moeten vermijden dat we met ondoordachte versoepelingen die mensen alsnog in gevaar brengen”, vindt Van Gucht.

“Koop geen vaccins online of op straat”
“We willen absoluut dat 70 procent van de volwassenen zich laten vaccineren, zodat we terug naar het normale leven kunnen.” Dat zei Sabine Stordeur, projectmanager van de taskforce vaccinaties, op de persconferentie over de coronacijfers. Opvallend: Stordeur waarschuwde ook voor valse vaccins. Blijkbaar vooral Russische.“Blijkbaar gaat het vooral om Russische vaccins. Deze zijn niet goedgekeurd op veiligheid en werkzaamheid. We raden daarom iedereen aan om deze vaccins niet te kopen. Je kan gratis een veilig en werkzaam vaccin krijgen in een woonzorgcentrum, ziekenhuis of vaccinatiecentrum”, benadrukte Stordeur. “In afwachting van een algemene vaccinatie willen we opnieuw iedereen bedanken die de coronamaatregelen respecteren”, besloot ze.