Vandaag was er weer een persconferentie van Sciensano, voor iedereen te volgen via het internet. Wij vatten de belangrijkste uitspraken voor u samen.

Voor de hospitalisaties is er goed nieuws, die zijn namelijk gezakt met 1 procent. “Het is niet veel maar het is wel een belangrijk cijfer, want het daalt”, benadrukt Yves Van Laethem. “Maar er blijven dus wel nieuwe mensen opgenomen worden. De bezetting in de ziekenhuizen stijgt ook met drie procent. Op de afdelingen intensieve zorgen gaat het over een stijging met 7 procent.”

“Na twee weken van daling zien we ook op het vlak van overlijdens een stijging. Helaas het gevolg van een stijging van het aantal besmettingen. Gemiddeld gaat het over 26 overlijdens per dag, een stijging van 12 procent.” Opvallend is wel dat het aantal overlijdens in de woon-zorgcentra daalt met 36 procent. Het stijgende aantal overlijdens heeft dus te maken met de populatie buiten die woon-zorgcentra.

Telewerken blijft belangrijk hulpmiddel, versoepelen zal ook daarvan afhangen
“Telewerken blijft belangrijk om de pandemie te bedwingen”, zegt Yves Van Laethem dinsdagochtend. “Het is dankzij dat thuiswerk dat de winkels open kunnen blijven en kinderen naar scholen kunnen gaan. In de finale fase -deze dus – blijft telewerk uiterst belangrijk om het aantal contacten te blijven beperken. Het versoepelen hangt er ook van af. We willen ook al die mensen die zich hieraan houden bedanken. We beseffen natuurlijk dat er steeds meer beweging is. We werken zo’n 20 procent meer thuis dan voor de pandemie. Maar voor de krokusvakantie was dat 25 procent. We blijven ook minder thuis dan enkele weken geleden, losstaande van het werk”, merkt Van Laethem op. Hij vraagt daarom dat iedereen nog even op zijn tanden bijt. “Het zal nog enkele maanden moeten duren”, klinkt het nog.

Komende jaren zullen mensen besmet blijven worden als ze zich niet laten vaccineren
Het crisiscentrum waarschuwt verder ook nog waarom het zo belangrijk is om zich te laten vaccineren. “Overlijdens gelinkt aan Covid zijn nu vooral te zien bij de 65-plussers buiten de woon-zorgcentra. Vroeger was 1 van de 2 overlijdens gelinkt aan mensen uit een woon-zorgcentra, maar daar wordt nu gevaccineerd”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

“De Hoge Gezondheidsraad heeft geadviseerd het gebruik van het vaccin uit te breiden naar alle leeftijdsgroepen. We beschikken nu over drie uitstekende vaccins voor ouderen en we zien dat de vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk bij ouderen zijn vruchten afwerpt. We verwachten dat ook binnen enkele weken hetzelfde te zien bij ons”, legt Van Gucht uit.

“Voor wie eraan twijfelt zich te laten vaccineren: er is bewezen dat het werkt. De nevenreacties zijn meestal mild en gaan voorbij. We weten uit meer dan honderd jaar ervaring met meerdere vaccins dat nevenreacties meestal vroeg optreden. Enkele weken na de injectie maar niet na lange termijn. Dat is een groot contrast met het virus dat op lange termijn klachten kan bezorgen. Het virus kan mensen in het ziekenhuis doen belanden en doden. Het neemt niet weg dat het virus voor de meesten mild is, maar wie wil meedoen aan deze loterij? Dit virus blijft circuleren en het is heel waarschijnlijk dat de meeste mensen komende maanden of jaren besmet zullen worden zeker als ze niet gevaccineerd zijn”, waarschuwt Van Gucht nog.