Sciensano geeft vanaf deze week nog één personferentie in plaats van de drie per week de voorbije maand. De belangrijkste elementen van deze persconferentie zetten we even voor u op een rij.
We zien een kleine versnelling in toename. We komen met 847 nieuwe coronabesmettingen in de buurt van het hoogtepunt van de opstoot in augustus (toen 873). “Stijging noemen we voorlopig nog gematigd, maar we moeten waakzaam blijven”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano.
“Ga alleen op bezoek bij oma en opa als je zelf gezond bent. Neem zeker je voorzorgsmaatregelen”, zegt Steven Van Gucht die duidelijk maakte dat we absoluut moeten vermijden dat ouderen opnieuw massaal het slachtoffer worden van de pandemie. Voorlopig worden het meeste aantal besmettingen onder jonge mensen geteld.
4 tot 5 procent van besmette personen belandt in ziekenhuis, vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gevolgd door Antwerpen en Oost-Vlaanderen.
Steven Van Gucht: “De beslissing om bijvoorbeeld de populaire vakantiebestemming Spanje een rode kleur toe te kennen, werd niet lichtzinnig genomen. Er is een sterk toegenomen viruscirculatie waardoor er een verhoogd risico is. Spanje telt het hoogste aantal besmettingen binnen Europa, bijna vijf keer zo veel als in België. Aantal sterfgevallen ligt er drie keer hoger dan in ons land.”
België bevond zich in de top vier van de landen met hoogste besmettingsraad. “Maar dankzij de vele inspanningen bevinden we ons nu op plaats negen wat de besmettingsgraad betreft, ook al testen we meer dan de meeste Europese landen.” Van Gucht raadt aan de maatregelen te blijven volgen, want de besmettingsraad kan verdubbelen om de drie dagen.
Yves Stevens vroeg ook nog om de mensen die een coronabesmetting opliepen niet te stigmatiseren. “Iedereen kan deze besmetting oplopen. Het kan dus niet dat mensen scheef bekeken worden als ze besmet zijn of waren. In plaats daarvan zouden we deze mensen moeten steunen en aanmoedigen de noodzakelijke quarantaine vol te houden”, besloot hij de persconferentie.