Het aantal nieuwe infecties in de periode van 10 tot en met 16 juli is met 66% gestegen tegenover de week voordien (03/07 tot en met 09/07). Alle provincies, met uitzondering van Waals Brabant, kennen een toename van gevallen. Het hoogste aantal gevallen wordt waargenomen in de provincie Antwerpen en vertegenwoordigt 30% van de gediagnosticeerde gevallen in België tijdens de twee periodes van 7 dagen (3-9/07 en 10-16/07).

Yves Van Laethem bevestigt de 154 nieuwe besmettingen en de stijging van 66 procent. Voornamelijk Antwerpen en Limburg worden getroffen. Al zijn er ook stijgingen elders in het land. Toch zijn de andere cijfers nog niet verontrustend; zaegt hij. Zo blijft het aantal patiënten op intensieve zorgen stabiel.

“De stijging heeft te maken met clusters in gemeenschappen”. Daarmee bedoelt Van Laethem bij families en evenementen. Hij benadrukt tijdens de persconferentie ook de het virus nog niet weg is. En we er altijd rekening moeten houden, ook tijdens evenementen of andere bijeenkomsten.

“Laten we onze contacten nog steeds zo beperkt mogelijk houden. Vermijd zeker ook bijeenkomsten waarbij veel mensen aanwezig zijn”, zegt Van Leathem tijdens de persconferentie. Hij spreekt ook over gebeurtenissen waarbij heel wat mensen samenschoolden om te dansen en te feesten: “Dat is het ideale terrein om het virus door te geven aan elkaar”, legt hij uit. “Laten we dit echt vermijden. Want anders kan onze vrijheid opnieuw beperkt worden. Laten we feesten maar met ons hoofd en niet enkel met onze gevoelens. Wees verantwoordelijk voor jezelf en de anderen”

Een collega van viroloog Steven Van Gucht neemt het woord tijdens de persconferentie. “Ik ben Boudewijn Catry en neem het even over van Steven Van Gucht terwijl hij op vakantie is”, zegt hij. Ook Catry legt uit dat het virus niet weg is en vooral opduikt in clusters. “Het is jammer te horen dat feestjes met 100 mensen moeten stopgezet wordend oor de politie”, benadrukt hij. “Laten we op een verantwoorde manier omgaan met onze vrijheid.”

Karine Moykens, hoofd van de contactopsporing, vraagt dat mensen eerlijk zijn als ze opgebeld worden door contracttracers. “We willen allemaal een goede contacttracing. Het moet daarom snel gaan. Mensen die mogelijks geïnfecteerd zijn moeten meteen op de hoogte worden gebracht en getest worden. Elke persoon moet de nodige informatie doorgeven als ze opgebeld worden. Informatie wordt niet gebruikt voor controle, dat is verboden bij wet.”