“De coronacijfers blijven op en neer gaan. En we zien nu opnieuw een stijging van de besmettingscijfers, terwijl het aantal ziekenhuisopnames stagneert”, zegt Steven Van Gucht vrijdagochtend tijdens de persconferentie.

“Er is een toename van 2 procent op weekbasis op het vlak van besmettingen. En vooral bij jonge kinderen onder de tien jaar zien we een toename van 29 procent. Dat is goed voor 80 procent van de stijging van de cijfers” De besmettingsgraad is momenteel het hoogste bij tieners, twintigers en dertigers. Dat de cijfers bij kinderen stijgt, is volgens Van Gucht te wijten aan het feit dat de scholen opnieuw open zijn en meer kinderen getest worden.

Ondanks de stijgende besmettingscijfers benadrukt Van Gucht dat het “al bij al” nog meevalt in ons land, vergeleken met de andere Europe landen waar er een derde of vierde golf aan de gang is.

Het aantal overlijdens gaat verder in dalende lijn. Er zijn gemiddeld 26 overlijdens per dag, het gaat om een daling van 3 procent op weekbasis. “Bij rusthuisbewoners is die daling veel meer uitgesproken. Er worden daar nu 2 overlijdens per dag geteld, eerder waren dat er nog 60”, zegt Van Gucht.

Meeste clusters te vinden op de werkvloer
Nog steeds zijn de meeste uitbraken te vinden op de werkvloer, het gaat om 40 procent. Dat aantal blijft toenemen volgens Steven Van Gucht: “Zulke uitbraken vinden meestal plaats in sectoren waar telewerk moeilijk is, zoals de vleesverwerkende sector maar ook in de zorg en bij de politiediensten”, zegt hij. Op scholen daalt het aantal uitbrachten licht, ook in de woon-zorgcentra zijn die aan het dalen.

Spreek buiten af
Het slechte weer van dit weekend mag geen excuus zijn om dan toch maar binnen af te spreken. Dat heeft woordvoerder Yves Stevens van het Crisiscentrum vrijdag gezegd op de coronapersconferentie. “Ook als je buiten afspreekt: hou je aan de maatregelen.” Nu buiten afspreken met tien volwassenen weer kan, maant het Crisiscentrum aan om voorzichtig te blijven. “Respecteer steeds de veiligheidsafstand”, beklemtoont Stevens. “Als je je ziek voelt of je hebt kleine symptomen, zeg dan het bezoek af. Zo bescherm je de gezondheid van familie en vrienden. Deel ook geen zaken zoals nootjes of chips.”

De ongunstige weersvoorspellingen voor dit weekend mogen geen reden zijn om de geplande afspraken binnen te laten doorgaan, zegt Stevens. “Met aangepaste kleding is een wandeling met vrienden nog steeds mogelijk.”