Het M-Theater  komt met een nieuw stuk dat ‘Allemaal toneel’ heet, een vrolijke komedie waarbij de toeschouwer wordt meegenomen naar het leven zoals het is achter en voor de schermen van een toneelvereniging. Een absolute aanrader voor wie in de nu donker wordende dagen nog eens goed wil lachen. De komische thriller wordt nu al getipt als dé Truiense topper van het najaar.

Een van de oudste toneelgroepen in Sint-Truiden is meer dan ooit alive and kicking. “We zijn een gepassioneerd toneelgezelschap waar echte vriendschap de basis is van alles”, steekt actrice Annicka Deoose van wal. “Het toneelstuk dat eind van de maand loopt in theater De Roxy is een heel bijzonder stuk omdat het een toneelstuk ín een toneelstuk is. We spelen acteurs die een toneelstuk aan het voorbereiden zijn. Maar er loopt van alles mis. Zo verdwijnen er stukken uit het script, er zijn actrices die afhaken en er verschijnen ongenodigde gasten op het toneel. Het gaat heel herkenbaar zijn voor al wie in een toneelvereniging of in een vereniging zit. We hebben nu al veel pret bij de repetities en we zijn ervan overtuigd dat het publiek ook goed gaat kunnen lachen met al wat zich zal voordoen.” M-Theater koos ervoor om drie voorstellingen te geven in de herfstvakantie. “Het is immers een stuk voor jong en oud, ook voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar”, vult actrice Stefanie Menten aan.

Twee rollen per acteur

De acteurs spelen dus hun rol, maar oefenen een toneelstuk in waarin ze uiteraard een tweede rol krijgen; een toneelstuk in een toneelstuk dus. Stefanie Menten is een bekende in Truiense toneelmiddens. Zij staat al van haar 14 jaar op de planken. “Ik neem in het toneelstuk twee keer een zeer uitgesproken persoonlijkheid op mij, waaronder de rol van Louise in het stuk binnen het stuk.” Hetzelfde verhaal voor Annicka, die als kind graag danste op een podium en via de opleiding Woord en Voordracht bij de Academie de weg naar het toneelgezelschap vond. “Ik speel in het zogenaamd echte leven Rita, de grijze muis die niet echt opvalt, maar in het toneelstuk binnen het toneelstuk speel ik dus iemand anders, een sterke rol spelen die voor de ontrafeling van een mysterie zal zorgen.” Andere rollen zijn weggelegd voor Jürgen Reniers die een Hasseltse regisseur speelt met een daarbijhorend heel typisch Hasselts dialect. Verder zijn er Didier Bessemans , Sylvia Stas en Mish Jacobs. De toneelgroep bestaat al 45 jaar en er zit absoluut geen sleet op. “Ons team drijft vooral op de positiviteit”, vertellen de acteurs.

Nieuwkomers

Er zitten ook enkele nieuwe acteurs in het stuk. Kris Loos (48) speelt enorm graag mee. “Het begon voor mij 20 jaar geleden in Leuven en dit is mijn vuurdoop bij het M-Theater. Stefanie regisseerde vorig jaar een stuk in Velm waaraan ik meedeed, en zo ben ik hier terecht gekomen.” Kris speelt de rol van Hendrik, een man die in het echte leven nog thuis woont en mantelzorger is voor zijn hulpbehoevende moeder. Hij is in het toneelgezelschap verliefd op een medespeelster maar is te verlegen om dat duidelijk te maken. “In het toneelstuk speel ik de rol van Wigbert, man van Louise, die mij goed onder de sloef houdt.” Andere nieuwkomer is Natascha Clerinx en Els Meys, de directrice van basisschool Het Wijdeland in Brustem.  Alle acteurs spreken in hun gewone rol gewoon Nederlands, maar als ze in hun toneelstuk zitten te oefenen spreken die rollen in het plat sinttruins. Ook dat is een unieke combinatie. “We zijn ervan overtuigd dat iedereen die komt kijken een leuke avond gaat beleven”, besluiten de acteurs.

Praktisch

Tickets via www.deroxy.be