Een grote muur met eigenzinnige helden gemaakt door 240 kunstenaars is onder de titel ‘Sweet devotion’ te bezichtigen in de Minderbroederskerk. Een langgerekte roze loper met 17e eeuwse devotieprentjes werd door kunstenaars verbonden met hedendaagse helden waarbij nog maar eens blijkt dat vriendschap en liefde van alle tijden is.

De medewerkers van Museum De Mindere bouwden aan de hand van 300 ingezonden kunstwerken een heldenmuur van wel 30 meter in de paterskerk. “Helemaal achteraan staat een voor het hoogaltaar opgestelde roze loper die erg indrukwekkend oogt”, weet projectmedewerker Peter Preuveneers. “Terwijl je over de 30 meter lange roze loper wandelt ontdek je een topselectie 17e eeuwse devotieprentjes, de instagramhype van toen. Ze onthullen ons waarom die mensen destijds zo populair waren. Uit de meer dan 300 ingezonden kunstwerken voor de kunstwedstijd ‘Sweet Devotion’ maakten we een selectie van 240 tot de verbeelding sprekende, moderne devotieprentjes. De helden die aan bod komen zijn divers. Componist Ludwig van Beethoven wordt bijvoorbeeld afgebeeld in combinatie met rockzangeres P.J. Harvey. Kunstschilderes Frida Kahlo wordt meerdere keren geportretteerd. Ook een reeks prentjes van kunstenaars van de Academie van Antwerpen, Heusden-Zolder en de Academie Haspengouw springen in het oog.”

                                                                                                

Mixed media

De ingezonden kunstwerken bestaan uit tekeningen, collages en mixed media werkjes. Peter Preuveneers verduidelijkt: “Je ziet een combinatie van textiel, schilder- en snijwerk. Bij elk devotieprentje staat er een woordje uitleg zodat je je nog beter kan inleven in de kunstwerken die elk een verhaal vertellen. In het koorgedeelte kan je twee videokunstwerken bekijken en er is een videofilm waarin 4 getuigen vertellen waarom ze zoveel van devotieprentjes houden. Vanuit dit koorgedeelte heb je ook een fenomenaal zicht op de lege kerk die er gigantisch uitziet. Een must see”, weet Preuveneers.

Verrassend modern

Uit de meer dan 3.500 devotieprentjes die het museum bewaart stelt ze een fascinerende selectie oude devotieprentjes tentoon. “Wat opvalt is hoe modern sommige van deze prentjes eruitzien. Je ziet pareltjes van graveerkunst en voorstellingen die charmeren door hun eenvoudige, kleurrijke composities of door de voor ons soms mysterieuze onderwerpen. Zelf vind ik ook de handprenten, de uurwijzers van het lijden en het knip-en snijwerk verrassend.” Preuveneers besluit: “Bezoekers zullen een reis naar het verleden maken, naar de geloofs-, denk- en gevoelswereld van onze voorouders. Je merkt hoe beduimeld sommige prentjes zijn. Hoe vaak is er over deze prentjes gewreven, werden ze gekust of als talisman meegedragen. Als mensen hier nadien buiten gaan willen we dat ze zich geïnspireerd weten door deze oude én nieuwe prentjes en ontdekt hebben hoe doorheen de eeuwen dezelfde behoefte blijven hebben aan liefde, vriendschap, zekerheid, troost bij verdriet en bescherming in nood.

De expo SWEET DEVOTION van museum DE MINDERE: de ganse zomer en in het najaar, tot en met 15 november 2022. De inkom is gratis. Meer info www.demindere.be

Foto’s – ©Museum De Mindere