Ondanks de arrestatie van afgelopen week, werden er dit weekend, spijtig genoeg, weer twee diefstallen uit voertuigen vastgesteld. Momenteel worden alle mogelijke tips onderzocht en er worden extra patrouilles ingezet, maar we roepen ook de burgers op om verdachte situaties onmiddellijk te melden via 011-70 19 11.

Preventie tips

  • Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
  • Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af : vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten. Dit is belangrijk want als u uw wagen openlaat en er wordt iets gestolen zonder braak dan is dat in de ogen van de verzekering geen diefstal. Dit kan u tevens een fikse geldboete opleveren.
  • Als u de wagen verlaat, neem dan steeds uw boorddocumenten mee want deze zijn geld waard voor criminelen.
  • Verwijder steeds uw mobiele GPS en GPS-houder uit de wagen. Veeg ook de zuignapafdruk uit op uw voorruit. Dieven breken in uw wagen in bij het zien van een GPS en/of de GPS-houder en/of de zuignapafdruk op uw raam, in de hoop zich een GPS toe te eigenen.
  • Schakel steeds de bluetooth en wifi- functie uit (van uw gps, laptop, gsm..) opdat potentiële dieven dit signaal niet zouden kunnen opvangen en zo weet krijgen van aanwezigheid van uw waardevolle voorwerpen.
  • Voorwerpen die (per uitzondering) toch in de auto blijven liggen, kunnen bij voorkeur in de afgesloten koffer opgeborgen worden. Leg het voorwerp bij vertrek in uw koffer en niet op de plaats van bestemming, zodat een potentiële dief deze handeling niet ziet.
  • Hou een inventaris bij van de serienummers, merk en type van al uw waardevolle voorwerpen. Doe dit ook voor uw GPS, laptop, imei-nr van je GSM,… Het serienummer en imei-nr zijn unieke nummers waardoor de politie de teruggevonden gestolen goederen vlugger kan toewijzen en terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.
  • Gebruik de pincode op uw gps, deze optie is vaak voorzien maar niet standaard geïnstalleerd. Stel deze functie in, na diefstal kan uw gps niet meer gebruikt worden zonder juiste pincode.
  • Schrijf de pincode van uw bankkaart nooit op en bewaar de code zeker niet in uw portefeuille.

Wat te doen bij diefstal

1. Doe steeds aangifte bij de politie.

2. Blokkeer uw bank- en kredietkaarten via CARDSTOP 070 344 344.

3. Blokkeer uw identiteitsdocumenten via DOCSTOP 00800 2123 2123.

4. Verwittig uw verzekeraar.

Bron, http://www.lokalepolitie.be