De zwaar verwaarloosde Mechelse hond die donderdag in Sint-Truiden in beslag werd genomen wordt verzorgd in het dierenasiel Dierenvrienden. Het dier beweegt nauwelijks, is graatmager en ligt aan een baxter om op krachten te komen. Ook de eerder in de week binnengebrachte Golden Retriever ligt in observatie maar lijkt fysiek wel in orde.

De Mechelse herder is na de inbeslagname opgenomen door de vzw Dierenvrienden van Sint-Truiden. “De Mechelaar is gisteren na een melding door ons gecontroleerd en in beslag genomen”, verduidelijkt Evi Lennertz van de Truiense politiezone. “De eigenaars leken zich van geen kwaad bewust te zijn en waren agressief. Ze verzetten zich hevig tegen de inbeslagname. Volgens hen was er niets fout en ging het om een oudere hond die ook nog wormen had. Ze zouden een afspraak hebben bij een dierenarts. Maar toen we de chip scanden, bleek het dier slecht 6 jaar oud te zijn. En van het wormenverhaal klopte niets. De hond werd vervolgens door het dierenasiel van Sint-Truiden opgehaald.

Baxter

“Het werd al snel duidelijk dat het om een ernstige vorm van verwaarlozing gaat”, geeft Philip Zurinckx van het dierenasiel ons mee. “Het dier is graatmager, volledig uitgemergeld en ligt nu aan een baxter om op krachten te komen. Maar volgens mij gaat hij er wel door komen.” Samen met zijn team vrijwilligers gaat het hondenasiel alles doen om de hond goed te laten herstellen.

Golden Retriever

Eerder deze week, dinsdag omstreeks 17u40 kregen de politiediensten nog een melding; deze keer over een weggelopen hond. “Het bleek om dezelfde weggelopen hond als de dag ervoor te gaan”, vertelt Evi Lennertz van de politie. “De ontsnapte hond werd aangetroffen en bestuurlijk in beslag genomen. Hij wordt in het dierenasiel ter observatie gehouden, en burgemeester Kempeneers zal nadien een beslissing moeten nemen. Naar aanleiding van een interventie inzake de loslopende hond werd een onverwachte controle gedaan door de dierenpolitie op het adres van de eigenaars van de hond. Daarbij werd vastgesteld dat de hond normaal gedrag vertoonde ten aanzien van de eigenaars. Er konden geen inbreuken inzake dierenwelzijn vastgesteld worden op basis van welke dwangmaatregelen zouden kunnen opgelegd worden. Dit neemt niet weg dat onze dierenpolitie deze situatie nauwgezet zal blijven opvolgen en controleren in samenwerking met dierenwelzijn Vlaanderen”, besluit Lennertz.

Zowel de Mechelaar als de Retriever liggen er rustig bij en krijgen nu de beste zorgen van het team.

In beeld: Philip Zurinckx met de zwaar gehavende Mechelaar. 

 

Wil jij ook vrijwilliger worden bij vzw Dierenvrienden? Mail naar info@dierenasielsinttruiden.be

Foto’s © Media Haspengouw