- Tekst en foto’s © Rudi De Cock
Van in 1989 werd de torenburcht ontsierd door twee generaties stellingen. Nu de renovatiewerken na 34 jaar achter de rug zijn is het tijd om naar de toekomst te kijken. “We benaderen dit onroerend erfgoed van de 11e eeuw met een totaalbeleving die de omliggende gemeenschap ten goede komt. We scheppen op deze plek banden met toerisme en cultuur, met jeugd en landbouw vanuit een integrale benadering”, vertelt burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v).
De Donjon van Brustem, zoals hij volgens bouwkundig erfgoed officieel heet, ademt sinds vrijdag helemaal vrij zonder het korset van stellingen, en dat na jàren. “We gaan op de plek rond de toren een speel- en picknickweide inrichten”, steekt burgemeester Kempeneers van wal. “Een vereniging uit Sint-Truiden zet haar schouders onder een project met betrekking tot de boomgaard. En er is aanvullende ruimte voor diverse activiteiten voor de bewoners, activiteiten van en voor jeugdbewegingen en scholen. Op vlak van toerisme en recreatie kan er ingespeeld worden op het toenemende fiets- en wandeltoerisme in Haspengouw: de burchtruïne als een landmark op het fietsroutenetwerk. Het publieke domein breidt zich uit en wordt een open en groene ruimte.” Maar de klus is nog niet helemaal geklaard. “De werken rondom de torenburcht zijn nog volop aan de gang en zullen nog enkele jaren doorgaan”, vult schepen Mieke Claes (N-VA), aan. “Intussen proberen we met zo veel mogelijk stedelijke diensten er iets moois van te maken. Vanaf de komende zomer zal de burcht van nabij te bezoeken zijn. Het Team Onroerend Erfgoed & Archeologie heeft momenteel vooral aandacht voor de bouw van de brug en van de trappen. Daarna volgt de herprofilering van de gracht, de heraanleg van het kerkplein en het heraanplanten van de motteheuvel.”
Toerisme
Het stadsbestuur gaat ook een toeristische invulling geven aan de site. Schepen van Toerisme Nina Kvikvinia (N-VA) legt uit: “Iedereen zal de gerestaureerde torenruïne kunnen bezoeken. Via trappen en een brug kan men tot aan de voet van de toren geraken en ter hoogte van de bruggenhoofden komen er rustplaatsen. Er komt ook een wandelpad die zich rondom rond de toren slingert. Toerisme Sint-Truiden zal gidsbeurten organiseren en de lokale verenigingen kunnen er evenementen organiseren. Ook het fietsroutenetwerk van de provincie Limburg passeert via deze site.” Kvikvinia is ook schepen van Jeugd en wil de jongeren hun plek geven. “Ons team Jeugd en Sport werkt volop aan de uitwerking van de speelweide, met nieuwe speeltuigen in het thema van de site. Toestellen en zitbanken worden vervaardigd uit natuurlijke materialen.” De start van deze werken is voorzien voor het najaar van 2023.
Het fietsroutenetwerk passeert aan de voet van de torenburcht
Fruit
Hilde Vautmans (Open Vld), schepen van Landbouw en Fruitteelt, draagt ook haar steentje bij. “Hoogstamboomgaarden vormen een belangrijk karakteristiek landschapselement in Haspengouw. Daarom hebben we 20 hoogstamappelbomen laten aanplanten op de site. Ze leren ons veel over de evolutie van de fruitteelt en bieden een woon- en schuilplaats aan verschillende, soms erg zeldzame soorten. De moderne fruitteelt maakt gebruik van unieke eigenschappen van oude hoogstamrassen om nieuwe fruitvariëteiten te ontwikkelen en ze zorgen voor een aangename woon- en leefomgeving. Het geeft de site een beeldbepalend en authentiek karakter.”
(In beeld hieronder: de omgeving zelf oogt nog ruraal en wordt de komende maanden aangepakt en omgevormd tot een speel- en leefruimte voor bewoners en toeristen)