Het Truiense Fighters Against Cancer (kortweg FAC) krijgt steun uit onverwachte hoek. Twee bevriende bierbrouw-koppels zullen één derde van de winst van hun zelf gebrouwen biertje schenken aan de FAC. Ze vielen reeds twee maal in de prijzen met gouden medailles op de European Beer Challenge en de Asian Beer Challenge. Op radiozender Trudo FM (foto bovenaan) vertellen de koppels over hun hobby.

Edwig Lavigne is door de week voltijds bezig met de verkoop van industriële keukens en zijn compaan-buurtbewoner Erwin Gilen draait op volle toeren in de verkoop van robotmaaiers. Edwig en zijn vrouw An vertellen hoe het maken van het bier ‘FAC Tripel-x’ begon. “Erwin en zijn vrouw Miranda wonen vlakbij ons in dezelfde straat. We drinken al eens graag samen een pintje samen en zo kwamen we op het idee om daar iets meer mee te gaan doen, namelijk een eigen biertje brouwen. Ik had al eens een eigen gin gemaakt toen er een perenoverschot was met die boycot tegen Rusland. Samen zijn we dan de wereld van het bier gaan verkennen.”

Vallen en opstaan

Maar hoe begin je in ’s hemelsnaam aan het brouwen van bier? Erwin legt uit: “Het is inderdaad een lang proces van vallen en opstaan. Je start met een basis en dan komt het erop aan je eigen touch eraan te geven, te proeven en te proeven, en heel veel te proeven (lachen allebei), en zo stilaan dezelfde smaak telkens opnieuw te bekomen. Dan heb je het onder de knie.” Tijdens het radiointerview mogen we zelf proeven, en we raken al zeer snel overtuigd! Het bier smaakt lekker fris, hoppig en fruitig. Erwin en Edwig bevestigen: “Het is een tripel van 8,2% en begint al met een fijne geur in de neus, nog voor je gedronken hebt. Het is een vrij toegankelijk bier, tegelijkertijd wat hoppig maar toch ook met een iets zoetere afdronk.”

Via een project van Animo leerden de koppels Bert kennen van Fighters Against Cancer. “Toen we hoorden dat hij telkens opnieuw naar inkomsten zoekt voor dat goede doel, leek het ons een goed idee om één derde van onze opbrengst standaard te blijven doneren.” Het bier wordt verdeeld in de Truiense drankenhandels, diverse horecazaken en enkele brouwerijen.

Voor meer informatie over het bier FAC Tripel-x of over Fighters Against Cancer : info@tripel-x.be of www.fightersagainstcancer.be