De Cameo

 

Sint-Truiden is al enkele weken in de ban van De Cameo. Opent ie of opent ie niet? De geruchtenmolen draait al enkele weken, en ik moet zeggen dat die molen in Sint-Truiden soms vlugger draait dan die twee in Alken langs de expresweg. Vergunningen, klachten, nieuwe normen, soit voor de uitbater zal het spijtig genoeg een straatje zonder einde worden. De goesting bij veel Truienaren is er nochtans wel. Er gaat zelfs een petitie rond voor het behoud van de gezelligste (en ook de enige) cinema van de stad . En dan nog liefst op dezelfde plaats. Iemand opperde nog om de filmzaal onder te brengen in het pand naast Gamma. Vroeger de O’cool en nog vroeger de Covee (wie weet dat nog?). Het is natuurlijk gezellig midden in de stad, maar als het regende stond je maar mooi nat te wezen voor je binnen kon. En dan nog een gemeende proficiat aan de meestal jonge student die ocharm helemaal alleen de bioscoop runde. Van kassa tot popcorn-, chips- en drankverkoper tot operator en speurder van verloren gelopen popcorn tussen de fluwelen zetels.

 

Ja, cinema’s in Sint-Truiden is een vergane glorie verhaal. Mensen van enkele generaties geleden kunnen er makkelijk 5 à 6 opnoemen. Ikzelf herinner me nog heel goed De City. City 1 voor de ‘gewone’ films en City 2 voor het betere trek- (en duw) werk waar er ‘deftige’ seksfilms gedraaid werden. De posters en foto’s met zwarte sterren op de cruciale plaatsen aan de ingang trokken meer toeschouwers dan de films zelf.

 

Trudo, onze jonge blauwe speelvogel, alhoewel zo jong is die ook niet meer, maar ik zie hem vooral nog als een kuikentje rondfladderen op evenementen van muziekmaatschappij ‘De Gilde’ die toen nog onder de beschermende vleugels van opper Blauwe Vogel Willy-Paul zat. Maar goed ik wijk af , onze Trudo heeft het wel goed gedaan. De oude Cameo opgekalefaterd tot een degelijke en gezellige cinemazaal. Hij heeft ons 10 jaar lang verblijd met de Cameo. Ik ken natuurlijk niets van economische motieven, en al helemaal niets van de handelsbalans van De Blauwe Vogel, maar toch maak ik de bedenking waarom je als koning van de groepsreizen, als keizer van de luxe cruises, als bezitter van een gigantisch nagelnieuw kantoor annex presentatieaula, filialen in Brussel en aan zee, en als er zelfs in Dubai een Blue Bird Café bestaat, waarom kan je dan in godsnaam geen bioscoopje openhouden in Sint-Truiden.

 

Groetjes

Francis