Met ‘Op weg met Franciscus’ krijgen gepassioneerde OKAN-leerlingen de kans om zich met hun kunst te tonen. En die grijpen ze! Hun intrigerende kunstwerken palmen alle zalen van museum DE MINDERE in, tot zelfs op het toilet. Door dit kunstproject leren de jongeren op een andere wijze Nederlands en worden er vriendschapsbanden gesmeed met iedereen die betrokken is.

Eén van de blikvangers van de expo ‘Op weg met Franciscus’ is de frigo die op het toilet van museum DE MINDERE is geïnstalleerd. Het werk is van de Oekraïense kunstenares Anna Pekarska (16). Ze weet wat ze wil en zegt wat ze denkt: “Ik vind het heel leuk om mijn tijd op het toilet door te brengen, want alleen daar komen de meest briljante ideeën bij me op. In de toekomst wil ik zo’n speciale ‘toilet-bar’ in Kiev openen en populair maken.” Oleksandr Yagn (16) glimlacht: ‘De bezoekers die onze kunstwerken komen bekijken zullen zien dat we soms grappig uit de hoek komen en soms serieuzere dingen maken. En is dat niet iets wat ons allemaal verbindt? We zijn allemaal van andere landen, andere culturen, maar we zijn mensen, die soms grappig, soms droevig zijn. Wij mensen hebben toch veel gemeenschappelijk? Door dit project vinden we ook steun bij mekaar, door kunst te maken wordt onze band inniger”, aldus Oleksandr.

Ont-moet

Op de benedenverdieping ontmoeten we Hargun Singh (14) uit India en Erik Glushakov (17) uit Oekraïne. In het Nederlands en via google translate vertellen ook zij met veel enthousiasme hun verhaal. “Personen kunnen hier in onze chill room op adem komen. Ze kunnen mekaar hier ontmoeten en echt met mekaar praten en dat is toch belangrijk. Want door in dialoog te gaan met mekaar leren we mekaar kennen en worden vooroordelen onderuit gehaald. En het museum kan er nu mee uitpakken dat het een eigen chill room heeft. Dat is toch cool!” Emily Felix Pedroso (13) uit Brazilië bevestigt: “Ik ben blij dat ik aan dit project heb mogen meewerken. Hopelijk komen vele mensen kijken naar onze werken in dit mooie museum.”

Franciscus inspirator

Alle kunstenaars die tentoonstellen zijn de 12 tot 18-jarige anderstalige nieuwkomers in de stad Sint-Truiden die school lopen op Hasp-O-OKAN. “Dit project geeft onze leerlingen de kans zich te tonen aan de wereld. Ze zijn zoveel meer dan gewoon maar vluchtelingen”, vertelt leerkracht Dietmar Geerts van Hasp-O OKAN. Samen met enkele collega’s coördineerde hij de voorbije maanden het hele traject. “De inspiratiebron voor de kunstwerken was Franciscus van Assisi. De OKAN-leerlingen leerden via de museumopstelling de figuur van Franciscus en zijn waarden kennen. Er werd in het museum gebrainstormd en er werden linken gelegd tussen de leefwereld van Franciscus en de leefwereld van de OKAN-jongeren.”

De tentoonstelling ‘Op weg met Franciscus’ loopt tot eind juni in museum DE MINDERE. Het project kwam mede tot stand dankzij de Orde van den Prince. De inkom is gratis.