Robby Swerten heeft de marathon van New York volledig uitgelopen. Zijn droom kon hij waarmaken met de assistentie van Dora Dirix. Die hulp is nodig want Robby is quasi volledig blind. Ronny liep voor het goede doel, zijn geliefde Cliniclowns.

“Ik ben zwaar slechtziend maar dat houdt mij niet tegen om er voluit voor te gaan. Voor Dora vraagt het veel concentratie want ze is mijn ogen. Elk drempeltje, elk obstakel moet ze gezien hebben én met mij communiceren. Door de drukte was dat extra ver­moeiend. Het moeilijkste moment was voor mij rond de 35 kilometer. Toen sloeg de vermoeidheid toe en had ik een dipje. Maar door elkaar te blijven aanmoedigen en een extra suikertje te eten, ben ik daar ook snel weer door geraakt.” Robby wordt gedreven door één doel. Wat dan precies? “Het doel is om kinderen even hun zorgen te vergeten en een lach op hun gezicht te toveren. De Cliniclowns zijn actief in heel wat ziekenhuizen. Om het aanbod te kunnen uitbreiden en ervoor te zorgen dat de Cliniclowns dit werk voor lange tijd kunnen verderzetten, zamel ik geld in ten voordele van de organisatie.”

Robby hoopt in de toekomst aan nog meer marathons te kunnen deelnemen. De Truienaar is actief bij KVG Sint-Truiden waar hij regelmatig activiteiten organiseert voor mensen met een beperking. Robby en Dora zijn aanstaande zondag 26 december onze centrale gasten in het radioprogramma ‘Thuis in Haspengouw’, tussen 10 en 12 uur op www.trudofm.be