Het lange wachten is voorbij: het kersenseizoen is van start gegaan. Dat loopt van half juni tot half augustus. In Borgloon ziet een goede oogst op zich afkomen met in totaal 236 hectare aan kersenfruit. Smullen maar!
“Het kersenseizoen is dit jaar een paar weken vroeger van start gegaan door de zachte temperaturen in het voorjaar. Een aantal weken extra dus om te genieten van deze delicatesse van eigen bodem”, geeft men ons mee bij BelOrta. “Dit seizoen beslaat ons areaal kersen in totaal 236 ha, waarvan iets meer dan een kwart onder bescherming wordt geteeld. Op die manier beïnvloeden de weersomstandigheden de kersenbomen een pak minder en zo kunnen de telers met meer zekerheid een kwalitatief hoogstaand product oogsten. De voornaamste variëteiten binnen BelOrta zijn Kordia en Regina.”
Om de kwaliteit van de kersen te bewaren en de houdbaarheid te verlengen, gaan de kersen meteen na aankomst op BelOrta door een hydrokoeler. De kersen krijgen dan letterlijk een ijskoude douche en raken op deze wijze onmiddellijk ingekoeld tot in de pit, een proces dat de houdbaarheid aanzienlijk bevordert. En nu…naar de winkel!