Goedemorgen! Vandaag is het oudejaarsdag. Het weer belooft een onstuimige jaarwisseling met stevige winden. Op bepaalde locaties zijn de geplande vuurwerkshows geannuleerd. In Nederlands Limburg viel er één dode te betreuren bij het ontsteken van vuurwerk. En hoe zit het in Haspengouw met vuurwerk afsteken?

Laten we zoals altijd onze dag beginnen met het weerbericht. Voor deze laatste dag van 2023 geven we niet enkel het weer voor Haspengouw mee, maar ook onze streekgenoten die aan de kust of in de Ardennen Nieuwjaar vieren willen we bedienen.

Vandaag verwachten we eerst veel wolken met regen vanaf het westen. In de loop van de dag wordt het tijdelijk droger vanaf de kust met opklaringen. In de namiddag en vanavond wordt het weerbeeld wisselvalliger met meer buien, die lokaal stevig kunnen zijn, eventueel met een donderslag. De maxima liggen tussen 5 graden op de Ardense hoogten en 10 graden in Vlaanderen. De wind waait vrij krachtig tot plaatselijk soms krachtig, uit zuid ruimend naar zuidwest. We verwachten in het algemeen rukwinden tussen 60 en 70 km/u, maar zeer lokaal zijn windstoten tussen 70 en 80 km/u niet uitgesloten.

Vanavond blijft het wisselvallig met fikse buien. Ook vannacht vallen er soms nog buien, maar stilaan wordt het droger met lokale opklaringen. De minima liggen tussen 3 graden in de Hoge Venen, 6 of 7 graden in het centrum en 9 graden aan zee. De zuidwestenwind blijft vrij krachtig tot soms krachtig waaien. Aan zee is de wind krachtig tot mogelijk zeer krachtig uit zuidwest, ruimend naar westzuidwest. Er zijn nog rukwinden mogelijk van 60 tot 70 km/u of eventueel iets meer.

Op nieuwjaarsdag wordt het wisselend en in de Ardennen meestal zwaarbewolkt met enkele buien. De meeste buien vallen in het zuiden van het land. In Vlaanderen gaat het eerder over lokale buien. De maxima liggen tussen 3 graden in de Hoge Venen en 9 graden aan zee. De wind is aanvankelijk nog vrij krachtig uit zuidwest maar zwakt in de loop van de dag wat af. Aan zee waait de wind vrij krachtig tot krachtig uit tijdelijk westzuidwest. De rukwinden lopen op tot 60 km/u. In de nacht naar dinsdag trekt een actieve regenzone over het land vanuit Frankrijk.

Vuurwerk: één dode

Heel wat Nederlanders wilden gisteren al vuurwerk afsteken omdat er door de toename aan wind gevreesd wordt dat er vanavond een algeheel verbod op vuurwerk zal komen. Ook de bekende ‘vreugdevuren’ op het strand van Scheveningen werden één dag vroeger ontstoken. In Neeritter, vlakbij de Belgische grens, in Nederlands Limburg, viel één dode te betreuren bij het ontsteken van vuurwerk. Ook op andere plaatsen worden er problemen gemeld. En in ons land? In Vlaanderen is het momenteel rustig. Maar de regelgeving is diffuus. In de provincie Oost-Vlaanderen heeft de gouverneur een verbod afgekondigd omwille van de voorspelde stevige wind. De Belgische Vuurwerkfederatie vraagt dat mensen thuis geen vuurwerk afsteken op oudejaarsnacht. Er wordt een krachtige wind voorspeld. “Het is te gevaarlijk om dan vuurwerk af te steken als je daar niet voor opgeleid bent”, klinkt het daar.

Hoe zit dat in onze Haspengouwse steden en gemeenten?

Wie toch het risico wil nemen moet in onze provincie Limburg kijken naar wat de lokale besturen zeggen. In Alken, Wellen, Kortessem, Heers en Borgloon is de regeling met betrekking tot het gebruik van vuurwerk opgenomen in de GAS reglementering van de politiezone Kantoon Borgloon. Samengevat komt het hierop neer dat het verboden is om het even welk vuurwerk, voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen te laten ontploffen. In Alken is enkel geluidloos vuurwerk toegestaan, op 31 december vanaf 23.30 uur tot 1 uur op 1 januari 2024, en dit omwille van de dieren zoals paarden en honden. Hiervoor heb je steeds toestemming nodig van de burgemeester. Buurgemeente Wellen gaat nog een stapje verder. Daar is alle vuurwerk sowieso verboden, tot en met het gebruik van (Chinese) wensballonnen en de heliumballonnen, omwille van brandgevaar, en zeker ook met de felle wind die wordt verwacht.

In Sint-Truiden, Borgloon en Tongeren is er eveneens een totaalverbod op vuurwerk. Mag het dan nergens? De dichtsbijzijnde gemeenten waar het sowieso wel mag en kan zonder toelating zijn Diepenbeek en Herk-de-Stad. In Alken en Heers mogen particulieren een aanvraag doen en is het de burgemeester die vervolgens groen licht kan geven.

Ondertussen is het inluiden van het nieuwe jaar traditioneel al begonnen, en dat op het eiland Kiritimati, ook wel het Kersteiland genoemd. Het ligt in de Stille Oceaan.

We wensen namens de redactie onze lezers alvast een veilige en gezellige feestavond toe, en een goede start van 2024!