Al jarenlang wijzen dorpsbewoners van de deelgemeente Rukkelingen-Loon op de vele scheuren en barsten in hun huizen, die zich bevinden in de buurt van het pompstation van De Watergroep. Die mag voorlopig nog 850.000 m³ water per jaar blijven oppompen. Het gemeentebestuur heeft nu een studie besteld om de oorzaak te kennen.

 

De woningen met scheuren in de muren situeren zich allemaal in de omgeving van het pompstation dat door De Watergroep wordt beheerd. Daar werden de voorbije jaren miljoenen kubieke meters water uit de ondergrond opgepompt, ondanks de hete en droge zomers. Experts spreken elkaar tegen. “In Rukkelingen-Loon is het peil van het grondwater veel meer gezakt dan in de buurgemeenten”, zeggen sommige experts. “Het peil ligt er dieper dan 8 meter. De Watergroep pompt daar drinkwater op en volgens mij zijn de huizen daardoor gebarsten”, aldus een van hen.

De gemeente Heers gaat nu een studie bestellen om uit te zoeken of de barsten in de huizen in de deelgemeente Rukkelingen-Loon worden veroorzaakt door het oppompen van drinkwater door De Watergroep. Het college wil nagaan of er risico bestaat op grondverzakkingen, bijvoorbeeld op de openbare weg. “De studie komt rijkelijk laat”, aldus een van de getroffen bewoners. “Maar beter laat dan nooit. Zoiets kost handenvol geld en dat kunnen we er niet aan geven.”

De gemeente is ondertussen in beroep gegaan tegen de proefvergunning van twee jaar met bijkomende voorwaarden die door minister Zuhal Demir (N-VA) werd uitgereikt. Het waterbedrijf mag nog maximum 850.000 m³ per jaar oppompen en moet ook het grondwaterpeil in de buurt beter controleren. Er zijn nu al meer dan 50 huizen met scheuren in de buurt. De toestand van de getroffen huizen verergert. Er lopen meerdere rechtszaken van buurtbewoners.