De voorbije nacht was voorlopig de koudste nacht van dit jaar. In Haspengouw werd het op sommige plaatsen maar liefst -11 graden. Dat is een nóg koudere nachttemperatuur dan die we eerder deze week hebben gemeten. Geleidelijk aan gaat het kwik nu stijgen en blijven we de komende week boven het vriespunt. Aanvankelijk is er nog kans op gladheid en CO-intoxicatie.

Door het vriesweer blijft het opletten voor rijm- en ijsplekken. Geleidelijk aan zullen de vriestemperaturen verdwijnen. In de late namiddag zal het ook beginnen te regenen. Deze zondag begint zonnig. Geleidelijk neemt de bewolking toe en bereikt een regenzone onze regio. Weerbronnen sluiten niet uit dat de neerslag een winters karakter krijgt en dat die neerslag tijdelijk aanvriest. Het blijft dus uitkijken op de baan. Door de aanvoer van zachtere lucht klimt het kwik tegen het einde van de dag naar 1 graad tot 3 graden. In de nacht naar maandag daalt de temperatuur nog een laatste keer naar het vriespunt, of blijft die er net boven.

Maandag wordt het gevoelig zachter. De regen verlaat onze contreien en de temperatuur stijgt tot richting 10 graden. Het gaat wel vrij krachtig waaien met rukwinden tot 50 tot 60 kilometer per uur.

Verder wordt er gewaarschuwd voor het gebruik van waterverwarmingstoestellen en van vuurhaarden bij het verwarmen van lokalen, en oplettend te zijn bij symptomen als hoofdpijn of neiging tot braken. Die kunnen wijzen op CO-vergiftiging.

Ook de rest van de week krijgen we een dagtemperatuur van om en bij de 10 graden. Er trekken regelmatig regenzones over Haspengouw. De nachttemperatuur blijft boven het vriespunt.

Foto © Rudi De Cock