Tijdens de nacht van 11 september werd een brutale roof gepleegd op het domein van de Carrefour te Brustem. Jonas Mariën ,manager van het filiaal, werd bedreigd met een mes en moest toekijken hoe dieven aan de haal gingen met goederen.

Mariën werd gisterenavond gealarmeerd door mannen die over de omheining waren gekropen. Toen hij op de groep afstapte werd hij bedreigd met een mes. De groep graaide mee wat ze konden en sloegen op de vlucht.

‘De omheining die we hadden geplaatst om dit soort situaties te voorkomen is volledig ingedeukt. Ook hier lopen de kosten weer op.’

Het is niet de eerste keer dat dit soort groepen de winkel van Mariën in het vizier hebben.

‘Tijdens het plukseizoen hebben we geregeld last van groepen Oost-Europeanen die in de winkel en de omliggende omgeving overlast veroorzaken. Eerst bleef het bij mensen die sporadisch uit onze container dingen kwamen halen. Ze hadden honger en vaak niet veel geld. Nu gaat het om georganiseerde groepen mensen. Vorige week nog waren al onze containers omgegooid en leeggehaald. Ze wisten exact waar ze moesten kijken.’

De politie was onmiddellijk ter plaatsen en kon via de camerabeveiliging van de winkel de nummerplaat achterhalen. De groep werd opgepakt maar wegens gebrek aan tolk kon de politie hen niet lang vasthouden. Steeds hetzelfde verhaaltje aldus Mariën.

‘De politie kan weinig doen. De bendes hebben vaak valse paspoorten en geen vaste verblijfplaats hier. Ze worden noodgedwongen vrijgelaten. Daags erna zijn ze onvindbaar.’

Volgens Mariën voelen de buurtbewoners van Brustem zich steeds onveiliger, zeker tijdens de plukperiode. Het is moeilijk, ook als winkel om jezelf te beveiligen tegen de overrompeling.

“Rond deze periode worden wij overspoeld door gastarbeiders die werken voor lokale fruitboeren.  Ze zorgen zeker niet allemaal voor overlast maar door de overrompeling zie je het bos door de bomen vaak niet.’

Recentelijk krijgen we steeds meer getuigenissen via sociale media ea over inbraakpogingen. Dit alles doet denken aan de inbraakgolf die enige tijd geleden over St-Truiden waaide.
Mariën hoopt op verbetering maar heeft al te vaak bot gevangen bij politie en gerecht. Ondertussen ziet hij het onveiligheidsgevoel in Brustem toenemen.

Team TN volgt deze ontwikkelingen voor jullie op.