Donderdag werd in het moestuinencomplex aan de Volmolenweg in Sint-Truiden de samentuin ingehuldigd door schepen Kvikvinia en de mensen van Ligo, het centrum voor basiseducatie. Via dit project krijgen de tuiniers de kans om ecologisch groenten en fruit te telen, hun organisch afval zelf te verwerken, te leren en elkaar te ontmoeten.

Sinds 2019 wordt er door de cursisten van Ligo op een ecologische manier getuinierd: zaaien, planten en oogsten zonder gebruik van kunstmeststoffen of pesticiden. De groenten worden verdeeld onder de deelnemers en vinden ook hun weg naar het sociaal restaurant Onder Ons. “Door hun tuintjes op een milieuvriendelijke en duurzame manier te onderhouden, dragen de tuiniers zorg voor ons klimaat en maken ze de andere deelnemers bewust van het belang ervan. Dat is mooi meegenomen“, vertelt schepen van leefmilieu en natuur Nina Kvikvinia (N-VA). De schepen is eveneens bevoegd voor diversiteit en gelijke kansen wat in dit project duidelijk voelbaar is. “Zo is de tuin uitgegroeid tot een leerplek waar deelnemers Nederlands kunnen oefenen en gebruiken. Ze leren er samenwerken, budgetteren en afspraken maken. Het is ook een ontmoetingsplaats waar er wordt gelachen, thee gedronken, zaaigoed uitgewisseld, materiaal uitgeleend en expertise gedeeld met al de tuiniers van het grote volkstuincomplex. In de tuin kan er even afstand genomen worden van de dagelijkse zorgen en stress”, aldus Kvikvinia.

De feestelijke inhuldiging werd culinair ingekleurd met tuingemaakte hapjes met een exotische toets. “Op termijn zal er een keukentje in gebruik worden genomen om groenten te verwerken en eenvoudige recepten uit te proberen”, vervolgt de schepen.

Unieke samenwerking

Voorzitter Luc Wouters van Limburg.net – dat ook betrokken is – vult aan: “We hebben met Limburg.net meer dan 20 samentuinen mee gerealiseerd. Ecologisch tuinieren is namelijk een van de belangrijkste wapens tegen organisch afval. Dat kan perfect voorkomen worden door slim te tuinieren en te composteren en net dat kunnen de tuiniers hier in de praktijk leren.” De samentuin is het resultaat van een jarenlange samenwerking van het OCMW, Ligo, de Integratiedienst en leden van de Milieuraad van de stad, Onder Ons, Velt, Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net. “Elke partner met zijn eigen insteek maakt dit project tot een inclusief verhaal”, besluit schepen Kvikvinia. 

Foto’s © Stad Sint-Truiden