Met zijn belofte dat het de meest energievriendelijke buurt van Limburg zou worden gaat bouwontwikkelaar Gilen uit de Plankstraat aan de slag in de zomer van 2023. Dan krijgt Sint-Truiden een wijk van 167 energie-arme woningen. En dat is zeer tegen de zin van  de buurtbewoners. Zij dienen alvast bezwaarschriften in.

Het nieuwe woonproject komt op het tweede gedeelte van het stuk in de driehoek Dellingweidestraat, Brukskensweg en Aalsterweg, naast de Haspengouwlaan (N3) (foto bovenaan). Het gaat om een oppervlakte van 65.000 vierkante meter. Gilen en co. gaan er kleine en grotere gezinswoningen en appartementen neerpoten. Die zullen volledig instapklaar afgeleverd worden. Op vlak van energie zullen ze energieneutraal zijn. Op de site worden er 1000 bomen aangeplant. De auto’s zullen er ondergronds kunnen parkeren. Op de daken komen zonnepanelen. Toekomstige bewoners kunnen een woning kopen, huren of hamsterhuren. De voorbereidende werken van het woonproject zijn gepland vanaf de zomer van 2023.

Bezwaarschrift

Laurens Gilen zal ongetwijfeld heel wat energie moeten steken in het overtuigen van de buurtbewoners. 128 Truienaren scharen zich unaniem achter één bezwaarschrift. Enkele buurtbewoners dienden daarnaast  een afzonderlijk bezwaarschrift in. Volgens de inwoners uit de buurt wordt er totaal geen rekening gehouden met de reeds bestaande woningen en wordt alles veel te dicht gebouwd op wat er nu staat. Eén voorbeeld. Het perceel van een gezin op de Brukskensweg krijgt maar liefst 17 nieuwe buren. De nieuwe woningen zullen ook veel hoger gebouwd worden. Weg privacy. Ook het verkeer baart de inwoners zorgen. Er is slechts een smal punt waar auto’s in en uit de wijk kunnen, aan Walhalla Branding. Dat levert nu al onveilige situaties op. Sommigen rijden nu al stiekom om langs een fietspad (foto’s onderaan).

Het schepencollege van de stad Sint-Truiden moet zich nu uitspreken over de bezwaarschriften.

Foto boven : De bewoners waarschuwen dat de ontsluiting aan de Aalsterweg nu al problemen geeft. Er is te weinig ruimte. 

Aan de Dellingweidestraat/Aalsterweg kan je via een fietspad onder de Haspengouwlaan door. Ondanks het verbodsbord durven bestuurders die route te nemen. Wat als de wijk volledig wordt volgebouwd? 

Er wordt via een fietspad omgereden in de wijk.

Foto’s © Rudi De Cock