Gisteren voerde de federale gerechtelijke politie (FGP) van Limburg in totaal 31 huiszoekingen uit in het kader van een gerechtelijk onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter te Tongeren, naar een criminele organisatie die zich zou bezig houden met grootschalige mazoutfraude en het witwassen van criminele gelden.

De FGP Limburg kreeg hiervoor bijstand van het CIK Limburg, de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen, de Limburgse politieschool Plot en de FGP’s Leuven, Eupen, Luik, Antwerpen en Brussel en de lokale politiezones Carma, LRH, LaMa en DACH (hondensteundienst). Er werden meer dan 150 politieagenten en douaniers ingezet. Ook de Franse en de Nederlandse politie namen deel aan de actie met huiszoekingen in Weert en Jeumont. De speurders troffen vier ontkleuringsinstallaties en/of restanten ervan aan in Hensies, Estaimpuis, Zutendaal en Jeumont. Tijdens de actie werden 19 personen gearresteerd, die vandaag en morgen zouden worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Door het uitvoeren van deze huiszoekingen proberen de speurders een beeld te krijgen van de internationale criminele organisatie, inclusief van de leveranciers van huisbrandolie, van de loodsen waarin de ontkleuringsinstallaties werden ondergebracht en van de tankstations die afnemers zijn van deze illegaal ontkleurde mazout. Naast de arrestaties werd er heel wat in beslag genomen: meer dan 100.000 euro in contanten, grotere sommen giraal geld op rekeningen, 1 kilogram goud, 2 vuurwapens met 25 kilo munitie, 4 tankwagens, 2 trekkers, een oplegger, datadragers en 8 luxevoertuigen. De vermoedelijk afnemende tankstations werden, op basis van vaststellingen, verzegeld.

Fraudesysteem

Met het georganiseerd en op grote schaal ontkleuren van stookolie willen criminele organisaties de accijnzen ontduiken en zeer omvangrijke illegale winsten genereren. Middels diverse witwastechnieken poogt de organisatie vervolgens deze illegale winsten te injecteren in de legale economie. Daarenboven veroorzaakt de organisatie zeer ernstige schade aan het milieu door het giftige bleekwater te dumpen. De schade aan de overheid loopt op tot in de miljoenen euro’s. De FGP zet het onderzoek verder.