Het rijkste en oudste cultuurlandschap van Vlaanderen, ons mooie Haspengouw, is gekroond tot ‘Landschapspark Hart van Haspengouw’. Eind mei diende een coalitie van lokale overheden en verschillende organisaties in de open ruimte en land(schaps)bouwers hun kandidatuur in bij Vlaanderen. Op het VRT nieuws kwam het item onder een lichtjes gewijzigde naam in de spotlight 😉

“We zijn erg vereerd en dankbaar dat we het vertrouwen van de Vlaamse Regering krijgen om Haspengouw verder op de kaart te zetten”, zegt An Digneffe, directeur van het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren. “Als landschapspark zullen de partners zich inzetten voor een biodivers Haspengouw en een klimaatbestendig landbouwlandschap, waar het vele erfgoed tot leven komt en waar bewoners met hun warm hart voor Haspengouw centraal staan. We staan klaar om meer dan ooit uitvoering te geven aan onze missie: samen voor een rijpend en rijkelijk landschap waar elke landschapsbouwer met een hart voor Haspengouw ruimte krijgt om te bloeien en te oogsten.”

Ook de VRT meldde het nieuws, zij het dat onze regio daar Gaspenhouw noemt. Er is dus toch nog werk aan de winkel. We moeten onze streeknaam nog meer in de verf zetten. Het Landschapspark zal daartoe kunnen bijdragen.