Ze staat bekend als een fijne gastvrouw en een topkenner van fijne wijnen. Geboren en getogen in Nieuwerkeren zocht Laure Kempeneers zoals elk ander jong meisje zich een weg in het leven, en landde ze uiteindelijk in 2018 in de Nijverheidslaan te Sint-Truiden, iets buiten het centrum, wat haar ook typeert. De filosofische wijnliefhebster bekijkt immers graag de dingen wat vanop een afstand.

Wijnhandel Verivino, mét een grote proefruimte, een keuken met feestzaal en een hangar waar legendarische champagnefeesten plaatsvinden, draait op volle toeren. Laure straalt en geeft haar klanten graag uitleg bij de door haar zorgvuldig geselecteerde wijnen. Ze runt haar wijnhandel Verivino helemaal alleen, al zijn mama en papa nooit ver weg. Dit is het verhaal over hoe Laure Kempeneers (36) na een boeiende zoektocht in Sint-Truiden belandde. TruiensNieuws sprak met de vrouw die steevast elke dag met de glimlach opstaat en de leading lady is van de mooiste wijnwinkel in Haspengouw.

TN : “Laure, je bent geboren en getogen in een mooi gezin met een broer en liefdevolle ouders. Vader Roger is een harde werker in de bouwsector en werd inmiddels opgevolgd door zijn zoon, jouw broer (naam). Je mama zorgde voor lekker eten en word door jou steevast als ‘de keukenprinses’ bestempelt. En jij hebt sinds 2017 ook je vaste stekje gevonden. Je stampte met steun van de ouders Verivino uit de grond. Een droomplek die je wellicht niet snel zal verlaten. En je runt dat helemaal alleen, Laure?

Laure: “Dat is te zeggen, ik run de zaak maar met de steun van mijn ouders die er heel vaak zijn. Ze houden van sociale contacten en geven graag een woordje uitleg. Mijn mama is inderdaad de keukenprinses die zorgt voor aangename hapjes die bij de wijntjes passen. Mijn papa gaat graag met klanten in gesprek en laat hen proeven.”

Waar begint je verhaal dat tot Verivino heeft geleid?

Laure: “Goh, als jonge vrouw vatte ik na het middelbaar de studie Biotechnologie aan, een vrij ruime bachelorsopleiding. Dat gaat voornamelijk over voedingsprocessen, bedoeld om bijvoorbeeld in een voedingsbedrijf te gaan werken. Mijn droom was om in de champagnestreek een job te zoeken maar door omstandigheden ben ik bij wijnbouwer Peter Colemont in Gors-Opleeuw terecht gekomen. Ik heb er mijn stage gedaan en heb er een autocontrolegids uitgewerkt voor de traceerbaarheid van producten. Op menselijk vlak klikte het ook goed. Ik leerde er de wijnen beter kennen en we hadden filosofische gesprekken in de wijngaard. Ik ontdekte er de magie van de wijn.”

Vandaar de slogan “passie, harmonie, magie” voor jouw zaak Verivino?

Laure: “Klopt! Het is daar in Clos d’Opleeuw dat ik de magie heb ontdekt en het zou bij mij uitgroeien tot een echte passie. Ik ontdekte er ook dat ik een neus heb voor wijn.”

 

Maar toch heb je het aanbod van Peter om samen een wijngaard te beginnen afgeslagen? Hoezo?

Laure: “Dat was op aanraden van mijn vader. Ik wist toen nog maar weinig over wijn. Het was in feite te vroeg. Via de wijnfamilie Onclin in de Bordeauxstreek ben ik daar drie jaar gaan studeren, wijnstudies gaan doen zeg maar. Toen ik voor mijn proefexamen alleen aan het wandelen was door de stad kreeg ik een warm gevoel en dacht ik ‘ja, Laure, dat is echt iets voor jou; dit moét je gewoon gaan doen’. Vervolgens heb ik stage gelopen in Shanghai bij een Chinese wijnimporteur. Ik heb er een wijnbar  helpen opstarten, personeel recruteren, wijnen kiezen, evenementen organiseren, ik vond het super interessant allemaal. Het was een leerrijke periode in China en ik was trots op mijn behaalde diploma MBA Marketing & Management of Wine. Maar de roep om terug naar Haspengouw te komen klonk steeds luider. Mijn familie is zeer belangrijk voor mij, dat zit heel diep.”

“Terug thuis ging je aan de slag om wijnen en sterke dranken te verkopen aan alle Carrefour supermarkten in Vlaanderen. Hoe heb je die periode ervaren?”

Laure: “Na enkele maanden ontdekte ik dat er weinig ruimte was om mijn kennis en passie over te dragen op anderen. Dat miste ik wel. Achteraf bekeken vind ik supermarkten de grootste concurrent voor de wijnhandels. Als je gaat winkelen dan is het gemakkelijk om ineens een flesje wijn te nemen. Mensen kennen soms nog niet voldoende om het verschil te proeven. Ik wil daarom mijn kennis en passie overdragen aan iedereen. Want de wijntjes van supermarkten zijn toch van een andere categorie. Zij kopen wijn aan in vrak en bottelen die zelf in hun eigen bedrijf. Ondanks de mooie etiketten en ronkende namen vind ik de smaak van de wijn zelf wat teleurstellend.”

“Wie of wat heeft je dan die grote stap naar zelfstandige met een eigen wijnzaak doen zetten?”

Laure: “Ik was bij Wijnhuis Christiaens aan de slag toen ik op een bepaald moment door het rood licht reed. Dat was letterlijk een signaal dat ik zelf de zaken in handen moest gaan nemen. In 2017 heeft mijn papa het laatste duwtje gegeven. Ik heb zes jaar later een goeddraaiende wijnzaak met fijne contacten met mijn klanten. Dit is een droom die uitkomt.”

“Wanneer vind jij een wijn goed voor je klanten? Wat zijn de criteria voor een goede wijn?”

Laure: “Ik leg de lat hoog en mik steevast op een goede verhouding prijs-kwaliteit. Alles begint bij de aankoop. Ik ga heel veel naar beurzen. Ik ben blij als ik 120 wijnen kan proeven en er 10 kan uithalen die ik oké vind. Zo moet de balans tussen tannines, zuren en alcohol goed zitten. Tegenwoordig hebben wijnen veel meer frisheid nodig. Wijnen horen immers bij een gerecht te passen, en vaak zien we dat die minder zware sauzen bevatten, lichter en frisser zijn, en die frissere toetsen in de gerechten, daar moet natuurlijk je wijn op afgestemd worden. Of anders gezegd: makkelijk drinkbaar en niet te zwaar. Mensen drinken al eens graag een tweede of derde glas, en dan is het fijn een stabiele, gebalanceerde wijn te hebben met voldoende complexiteit.”

“Hoe ga je te werk bij het proeven? Het valt me op dat je een wijn zeer accuraat kan beschrijven. Ik ben verbaasd.”

Laure: “Ik proef zeer analytisch. Wat ruik ik, wat zie ik en wat proef ik in de mond. Vrouwen zijn wat dat betreft genetisch bevoordeeld. We beheren de keuken al sinds de oudheid en hebben onze smaakzin veel beter ontwikkeld.”

“Je bent nu sinds 2017 gepassioneerd bezig met Verivino. Hoe beleef je dat? De menselijke kant lijkt me voor jou ook heel belangrijk.”

Laure: “Inderdaad. Ik doe mijn werk met passie, gedreven en enthousiasme. Maar het zijn toch vooral de mensen die me zo’n plezier doen. Ik hou van gesprekjes over aangepaste wijnen die mensen zoeken voor bij hun (kerst)menu. Mijn gamma bestaat uit 12 verschillende landen met meer dan 1200 referenties waar ik zo graag de verhalen ervan deel. Zo koester ik een wijndomein in Azerbeidzan, Aspi winery Savalan regio, één van de vele domeinen die mijn voorkeur wegdraagt. Maar een gesprek loopt soms ook andersom. Er is dat psychologische aspect, mensen willen soms hún verhaal kwijt, en dan wil ik voor hen een luisterend oor zijn. Wijn verbindt mensen, zeker bij Verivino.”

Praktisch

Wijnhandel Verivino, Nijverheidslaan 5140, Sint-Truiden

Openingsuren en andere info via www.verivino.be