Het verhaal begon voor Bram Deltour toen zijn vader hem meetrok in de wereld van de zuivere gin. Met appelpulp en met wat handige tips ging Bram aan het brouwen.

“Ram Rum is een pure smaakbeleving in de mond”, steekt Bram van wal. “De niet-alcoholische Ooi en de Lam Gin drink je best met een neutrale tonic, maar de rum mag je zeker puur drinken. Met de jonagoldappels uit ons eigen Haspengouw zijn we erin geslaagd om tot een verrassend mooie rum te komen, met een ietwat zoeterig toetsje dankzij Haspengouwse kersen, en verder een vleugje karamel en een lichte houttoets.”

Zat schaap

Op het etiket staat een bezopen schaap. “Toen opa na een middagje kaarten op café en wat pintjes op onderweg naar huis schapen zotte sprongen zag maken liet hij de veearts komen. Bleek, dat ze van de appels hadden gegeten, een overschot na de pluk, die nog op de grond lagen en waren beginnen fermenteren.” De nieuwe producten liggen klaar voor verkoop. “De voorbije weken waren pittig omdat er met de familie hard werd gewerkt. Alle etiketten en verpakkingen, alles is door de familie zelf gedaan. Met Ram en Ooi is de schapenfamilie compleet.” Terwijl op het etiket van LAM Gin het schaap prijkt, hebben de makers, waaronder grafisch vormgever Pim Leurs, nu gekozen voor een avontuurlijke piraat met de naam RAM.

Wie graag een proefpakketje wil (de drie soorten, van elks 5 centiliter) kan zijn kans wagen en een Messengerberichtje of een mailtje sturen via TruiensNieuws, of info@truiensnieuws.be met het antwoord op de vraag hoe het bedrijfje van Bram heet dat deze drie producten heeft gemaakt, en welke betekenis er achter de naam zit. Waarom heet dat bedrijf zo? De winnaar wordt zondag in het radioprogramma ‘Thuis in Haspengouw’ bekend gemaakt.

Bram Deltour en zijn schapenfamilie.

Beelden ©rdc