We verwelkomen collega-journalist Mario De Wilde met veel plezier bij TruiensNieuws. Hij verzorgt vanaf nu de tweewekelijkse rubriek Tips4Trips, een nieuwe weekendreeks. Mario De Wilde neemt ons mee op gastronomische en toeristische reizen tot ver buiten Haspengouw. Welkom, Mario! Here we go!

Inchecken aan het wijwatervat, slapen in KerkHotel in Biervliet, ontbijten rond het altaar

Kerkhotel Biervliet

Geen inentingen nodig, geen lange wachtrijen aan incheckbalies en voor een jetlag hoef je ook niet te vrezen. Neen, om in een van de meest bijzondere hotels te overnachten, rij je gewoon naar Biervliet, waar de voormalige Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk uit 1855 omgebouwd werd tot een verrassend logeeradresje midden het Zeeuwse groen. TruiensNieuws geeft je alvast een exclusieve blik achter de schermen, excuseer: ‘backstage achter en rond het altaar’.

  • door Mario De Wilde

Hoe dichter we Biervliet naderen, hoe origineler de namen van dorpjes klinken die we passeren: Plakkebord, het Eiland, Goedleven, Maagd van Gent en Stroopuit. Zelfs een stadsdichter zou ze niet mooier kunnen verzinnen. Biervliet zelf was destijds een bloeiende havenstad waar momenteel zo’n 1.700 mensen in het groen wonen. Opvallend: het bezit wel twee kerken, een protestantse en een katholieke kerk. In deze laatste kerk hebben we afspraak met Susanne Timmermann en Marian Himschoot. Amper hebben we ons aan de receptie aangemeld of we weten het al zeker: hier bruist het van het dynamisme en enthousiasme.

Gods wegen

Ik moet (oh, woordkeuze) iets opbiechten: het is al flink wat jaren geleden dat ik nog eens voet in een kerk gezet heb. Maar wat KerkHotel Biervliet betreft, kom ik meteen Verwondering & Jubel te kort. Tien jaar geleden werden hier nog erediensten gehouden en anno 2023 staat hier een kathedraal van een kerkgebouw waar bevoorrechte hotelgasten van een onvergetelijk verblijf kunnen genieten. Hoe alles tot stand is gekomen? Gods wegen zijn vaak ondoorgrondelijk. Marian Himschoot: “Mijn broer die in Bremen woont, was op zoek naar een pand in Zeeland. Toen ontdekten we dat deze kerk te koop stond en we hebben meteen toegehapt.” Susanne Timmerman was op haar beurt bevriend met de broer van Marian en kwam via hem ook in Zeeland terecht. Met veel geduld, oog voor details en koffers vol enthousiasme kwam de totale verbouwing tot stand. De kerk werd getransformeerd tot een zeer bijzonder designhotel. Een pareltje van interieurkunst, comfort en gastvrijheid was in juli 2021 geboren.

Kleurrijke eye-cachers

Het karakter van het vroege neogotisch kerkgebouw bleef mooi intact. De voorgebouwde toren met de brede verbrede zijbeuken zijn nog steeds de blikvangers. Voor de indeling van de kerkzaal lieten Marian en Susanne zich vooral inspireren door de acht bogen in die zijbeuken. Door op een ingenieuze manier een verdiepingsvloer te plaatsen, konden er precies zestien kamers van elk 24 m2 ingericht worden. Wie een kamer op het gelijkvloers boekt, heeft een eigen sfeervol terrasje. Boek je een van de kamers boven dan zijn vooral de gebogen plafonds en de boogramen met originele glas-in-lood de eye-catchers. Je kan kiezen om te logeren in de Pastoorskamer, de ‘Maria’, de ‘Johannes’- of ‘Petrus’-kamer, om er maar enkele te noemen. Overal hangt die magische sfeer, een kerk eigen…

(Lees verder onder de foto’s)

 

Mirakel & Romantiek

Intussen stralen de laatste zonnestralen door de glasramen en zet een heldere sterrenhemel de wacht boven Biervliet. ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen hoor ik op de achtergrond. Nee, romantischer kan je het echt nergens verzinnen. KerkHotel Biervliet hecht trouwens veel aandacht aan het slapen. Alle kamers beschikken over een prinsheerlijk ergonomisch tweepersoonsbed met maar liefst drie kussens en hebben sfeerverlichting, airco en een uniek ventilatiesysteem. Het grootste mirakel wacht ‘s morgens. Dan wacht je rond het altaar een vorstelijk ontbijt dat aan tafel wordt geserveerd, met mandjes vol streekproducten uit de directe omgeving. Een versgekookt eitje er graag bij? Het staat binnen de drie minuten op tafel. Na dit smakelijk intermezzo maken we nog een wandeling het oude kerkhof, dat eigendom blijft van het bisdom. Even verderop ligt nog een lieflijk water in het vroege zonnetje te glinsteren.

Uitwaaien maar

Jazeker. In Biervliet ligt ook de Molenberg. Het hoogteverschil met de omringende polders, afgegraven veengronden, is maar liefst zes meter. Op oude landkaarten ligt de Oude Stad zelfs op een eiland. De wandeling doet deugd dit najaar. Uitwaaien, noemt men dat! Het Ommetje door Biervliet heeft een zilt smaakje. Niet alleen vanwege haar bekendste inwoner Willem Beukelszoon. Maar ook vanwege de jarenlange zoutwinning rond het stadje. Nog steeds is de zoute invloed groot. Landbouwers ervaren dat bij droogte aan den lijve. Ze kunnen niet beregenen, terwijl hun collega’s een paar honderd meter verder wel zoet water uit de sloot halen. Wil je shoppen? Breskens en vooral Terneuzen liggen vlakbij. Om maar te zeggen dat verveling nooit zal toeslaan in deze christelijke omgeving. Een uurtje later is het tijd om uit te checken. Ik bel vanavond mijn familie en vrienden dat ik, vrij van zonden, allemaal van hen hou en dat ze wat meer naar de kerk moeten gaan….

Praktisch

KerkHotel Biervliet (Susanne Timmermann en Marian Himschoot)

Noordstraat 46

4521BX Biervliet, Nederland

Tel: +0031/115-851991

kerkhotel-biervliet.nl

Info@kerkhotel-biervliet.nl

Winwinwin

Win een fantastisch arrangement in Kerkhotel Biervliet. Stuur ons een mail (tips4tripsreisreportages@gmail.com) met als titel ‘Vredig in Biervliet’ en dat voor maandagavond 13 november 2023 om 20 uur. Zet er bij waarom logeren op deze bijzondere locatie wel je ding zou zijn. Graag je naam en adres erbij en opgelet: slechts één deelname per gezin.

Beelden © MdW