Woonzorgcampus Orelia Puthof in Borgloon heeft een gloednieuwe belevingstuin ingehuldigd. Mede dankzij ‘Natuur in je buurt’, een project van de Vlaamse overheid, is het een langwerpige tuin geworden in een U-vorm rondom het ganse gebouw. De bewoners kunnen er kuieren en belevingen opdoen, samen met familieleden. Opvallend is dat ook buurtbewoners en in feite iedereen welkom is. Aan de achterzijde is er een groot wandelveld, er is ruimte voor een buitenklas en je kan tot op het dak om van een magistraal vergezicht over Haspengouw te genieten.

“Enerzijds willen we hiermee de natuur beschermen en duurzaam ontwikkelen, anderzijds zal de nieuw aangelegde tuin ook de woon- en leefkwaliteit van de bewoners van de woonzorgcampus verbeteren”, steekt Caroline Vercauteren, communicatieverantwoordelijke bij Orelia van wal. “Zo kunnen onze bewoners weer deel van uitmaken en de natuur beleven in plaats van er enkel op afstand naar te kijken. Het creëert ook een fijne invulling bij bezoekmomenten van familie en vrienden. Er is ook gedacht aan mensen met dementie. Zij zijn steeds minder gevoelig voor taal. Maar ze zijn wel ontvankelijk voor allerlei zintuigelijke prikkels, en daar kan de tuin in belangrijke mate toe bijdragen. Ze is creatief ingericht. Zo is er een pluktuintje, er staan moestuinbakken, picknickbanken, we hebben konijntjes, een waslijn, een buitenklasje, een kudde schapen houdt regelmatig het gras kort… Kortom, het is een tuin waar heel wat te beleven valt!”

Het lintje werd doorgeknipt door Pauline Huysecom en Albert Schoels. Zij wonen allebei al van bij de oprichting – in september 2018 – op Puthof.

Veel bloemen en een petanquebaan doet de bewoners weer kleur krijgen in hun leven

Vergezicht

“Ons woonzorgcentrum telt 100 kamers met een eigen badkamer, waarvan er 4 bestemd zijn voor koppels”, vertelt Caroline. “Daarnaast zijn er 56 bijhorende assistentiewoningen, erkend door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Alle flats hebben een volledig ingerichte keuken, een ruime badkamer met inloopdouche en een terras. Omdat ze rechtstreeks verbonden zijn met het woonzorgcentrum is er 24/24u permanentie, zo is hulp in geval van nood altijd vlakbij. Er is tevens een beschermde afdeling voorbehouden voor dementerenden. Het onthaal en de cafetaria met terras zijn het centrale ontmoetingspunt voor zowel bezoekers en bewoners van het woonzorgcentrum als van de assistentiewoningen. Puthof heeft ook een dagverzorgingscentrum voor een babbel en tal van activiteiten, maar net zo goed voor een badmoment, ergotherapie, kapper, pedicure. Bovenop het woonzorgcentrum hebben we een apart toegankelijke uitkijkplaats gebouwd. Zowel bewoners, bezoekers als passerende fietsers en wandelaars kunnen er van een adembenemend 360°-uitzicht genieten.”

Een buitenklasje voor leerlingen 

Schepen van Financiën Eric Awouters (Open VLD-Stroop) is erg tevreden en enthousiast met de inhuldiging van de belevingstuin. “Borgloon heeft twee uitstekende woonzorgcentra. We willen goed zorg dragen voor onze oudste bewoners”, klinkt het. 

Wil je het vergezicht van het uitkijkpunt al eens beleven? Kijk even op de facebookpagina van TruiensNieuws bij video’s.

Foto’s en filmpjes – © Rudi De Cock